Aanbieders van gratis Internet als Freeler, Zon en Wanadoo hebben er een concurrent bij: Raketnet. Deze nieuwe isp (Internet service provider) biedt abonnees opties op zijn aandelen. Naarmate abonnees langer internetten, verwerven ze steeds meer opties op Raketnet-aandelen.
Raketnet is een samenwerkingsverband van telecombedrijf Telfort en mediaconcern Twister Research International. In totaal gaat 50 procent van de aandelen naar de abonnees. De andere helft wordt gedeeld door Telfort en Twister Research.
De opties kunnen bij een beursgang van Raketnet, of na 1 juli 2004, omgezet worden in aandelen. Raketnet gaat uit van een beursgang. Die zal plaatshebben zodra er meer dan 350 duizend abonnees zijn. Het bedrijf verwacht dat aantal dit jaar te halen. De waarde van een isp bij een beursgang hangt grotendeels af van het aantal abonnees.
De opties zijn overigens niet gratis inwisselbaar voor aandelen. Net als bij optieregelingen bij bedrijven geldt er een uitoefenprijs. De Raketnet-abonnees betalen per aandeel één eurocent. De opties kunnen alleen worden gespaard door mensen boven de achttien. Om misbruik te voorkomen, mag één gebruiker maximaal tien keer het gemiddelde aantal opties verdienen.
Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) is kritisch over het belonen van de eigen abonnees met aandelen. Volgens STE is een prospectus vereist. Raketnet zegt dat een prospectus niet nodig is omdat de opties en certificaten niet vrij verhandelbaar zijn.
Het idee voor Raketnet ontstond begin vorig jaar. In de zomer was het plan helemaal uitgewerkt. De dienst had eigenlijk eind 1999 gelanceerd moeten worden. Toen is er ook al reclame voor gemaakt. De lancering kon echter nu pas plaatsvinden omdat Telfort kampte met capaciteitsgebrek op zijn netwerk.