Microsoft speelt hoog spel in de antitrustzaak die de Amerikaanse overheid en negentien federale staten hebben aangespannen. Ondanks de dreigende veroordeling door rechter Thomas Jackson, verwierp de softwaremaker het schikkingsvoorstel van de tegenpartij. Bill Gates en Steve Ballmer weten immers dat de tijd in hun voordeel werkt.
De nederlaag die Microsoft deze week in de rechtszaak leed, kwam niet als een verrassing. Het definitieve oordeel van rechter Jackson wijkt namelijk nauwelijks af van zijn voorlopige feitenvinding van november vorig jaar.
Toch weigerde de onderneming in de dagen voor de uitspraak vergaande concessies te doen om de nederlaag te ontlopen. Microsoft gokt liever op een goede afloop.
Opsplitsing
De softwarefabrikant liet na het stuklopen van de onderhandelingen weten dat de aanklagers het onderling niet eens waren over de remedies tegen Microsoft. Bill Gates verklaarde dat de uiteindelijke voorstellen van de tegenpartij te ver gingen en onacceptabel waren voor zijn bedrijf.
Microsoft verkiest hiermee de onzekerheid van de langdurige rechtszaak boven de zekerheid van een schikking, ondanks het feit dat het ministerie van Justitie bereid leek te zijn om een opsplitsing van Microsoft – de meest vergaande sanctie die het bedrijf kan treffen – te laten varen voor een schikking. En in de rechtszaak is deze remedie nog niet van tafel. Het bedrijf speelt een hoog spel van alles-of-niets. Inmiddels heeft Microsoft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak.
Eerder succes
John Mangelaars, directeur Microsoft Benelux, vindt het logisch dat Microsoft vertrouwen heeft in de goede afloop. "Wij hebben in deze zaak al eerder succes geboekt in hoger beroep." Hij doelt hiermee op de uitspraak die een rechtbank in 1998 in hoger beroep deed over de koppeling van besturingssysteem Windows 95 en browser Internet Explorer. De rechters verwierpen destijds een eerdere uitspraak van Thomas Jackson en stelden Microsoft in het gelijk. "Vervolgens heeft het ministerie van Justitie zijn aanklacht aangepast. En dat mag volgens ons helemaal niet."
Bovendien werkt de tijd in het voordeel van Microsoft. De rechtszaak kan, gezien de beroepsmogelijkheden, nog enige jaren duren. Tegen de tijd dat het hooggerechtshof zich over de zaak buigt, ziet de markt er heel anders uit. Door de opkomst van Internet, mobiele telefonie en digitale televisie, is het onwaarschijnlijk dat Microsoft over enkele jaren nog steeds een dominante positie inneemt. "Wij gaan in die nieuwe markten wel een significante, maar geen dominante rol spelen", aldus Mangelaars.