De koorts rondom Linux begint langzaam meer realistische vormen aan te nemen. De overspannen beurskoersen van bedrijven die zich bezighouden met het ‘open source’ besturingssysteem bereiken minder hoge pieken. Veel van die ondernemingen breiden hun activiteiten nu uit in voorbereiding op magerder tijden.
Zo mikt Linux-leverancier Red Hat op de bovenkant van de bedrijfsmarkt middels samenwerkingsverbanden met onder meer databankproducent Oracle. Red Hat lijdt echter nog altijd verlies op een stijgende omzet. Dit is niet uitzonderlijk; ook andere Linux-bedrijven, zoals VA Linux, Linuxcare, Caldera en Suse, verliezen forse bedragen.
Zeepbel
De hype onder investeerders is weliswaar minder krachtig, maar houdt vooralsnog aan. Dit ondanks waarschuwingen van analisten dat de ‘zeepbel’ elk moment kan barsten. De meeste traditionele Linux-leveranciers verwachten de eerste winstcijfers pas op zijn vroegst in 2001.
De vooruitzichten voor IT-bedrijven die Linux aangrijpen als nieuwe strategische richting zijn ook discutabel. Voorbeeld hiervan is softwareleverancier Corel die een gebruiksvriendelijk desktop-uitvoering verkoopt. Analisten twijfelen nog altijd aan de validiteit van Linux als consumentenplatform. Corel negeert deze twijfels en werkt achter de schermen aan een overeenkomst met een PC-fabrikant. JB
Pinguïn leert spreken
De wereld der Linux-varianten heeft er een nieuwe distributie bij: eentje die kan spreken. Het besturingssysteem heet Zipspeak en is door een Linux-gebruiker ontwikkeld op basis van de Zipslack-uitvoering van Slackware Linux. Die afgeslankte Slackware-versie is te installeren op FAT-bestandssystemen waardoor het niet nodig is harde schijven met MS-Dos of Windows opnieuw te formatteren. Zipspeak kan tekst naar spraak omzetten middels het Linux-praatprogramma Speakup. Experts menen dat brede acceptatie niet waarschijnlijk is aangezien Linux zelf ook nog geen populariteit bij het grote publiek geniet.