Ondernemingen die hun strategische plannen hebben gebaseerd op de ruime beschikbaarheid van xDSL en andere technieken voor snelle Internettoegang kunnen wel eens bedrogen uitkomen. Dit vreest Vint Cerf, Senior vice president van MCI Worldcom en ‘oervader’ van Internet.
De behoefte aan snelle Internettoegang neemt hand over hand toe. Internet via de kabel, xDSL en breedband die op radio is gebaseerd, strijden momenteel om de gunst van de Internetgebruiker. Vint Cerf, die vorige week in Nederland was is matig optimistisch over deze ontwikkelingen.
Gemeengoed
Cerf ziet al die nieuwe technieken wel komen, maar niet stormenderhand. Volgens hem hangt het van de investeringsbereidheid af hoe snel de verschillende ‘breedband-oplossingen’ gemeengoed zullen worden. En daar wringt ‘m de schoen. xDSL zal vrij langzaam penetreren, voorspelt hij.
Veel ondernemingen hebben hun strategische plannen gebaseerd op de ruime beschikbaarheid van xDSL, weet Cerf. Maar de praktijk kan volgens hem wel eens tegenvallen. "Als xDSL niet op brede schaal wordt uitgerold", zo meent hij, "zullen deze ondernemingen zich moeten herbezinnen op hun plannen." Anderzijds lokt het investeringen uit, wanneer het bedrijfsleven rekent op de komst van xDSL. "Voorspellingen zouden zich zelf kunnen gaan vervullen," aldus Cerf.
Zakelijke gebruikers
De techniek xDSL maakt snelle Internettoegang mogelijk, mits de gebruiker niet al te ver van een wijkcentrale zit. Cerf verwacht dat deze techniek het eerst zal aanslaan bij zakelijke gebruikers. Cerf: "Voor bedrijven spelen de kosten niet zo’n grote beperking. Voorwaarde is wel dat deze bedrijven zijn gevestigd in grote zakencentra, waar het aantrekkelijk is xDSL beschikbaar te stellen. Wie buiten zo’n centrum zit, zal al snel zijn aangewezen op breedband-verbindingen die zijn gebaseerd op radio. Internet via de kabel zal met name onder consumenten terrein winnen. Maar in sommige landen zijn nauwelijks kabelaansluitingen aanwezig. Bovendien vergt het hoge investeringen om de kabel geschikt te maken voor tweeweg verkeer."
Vint Cerf had in 1974 nauwelijks kunnen bevroeden dat Internet zo’n omvang zou nemen. Dat jaar beschreef hij in details TCP, het protocol dat zorgt voor het splitsen van informatie in afzonderlijke pakketjes voordat die worden verzonden via Internet. De vader van Internet zei dat momenteel 72 miljoen computers en andere apparaten continu op Internet zitten. In het jaar 2006 zullen dat er al 900 miljoen zijn. CORR.