WAP staat voor wireless application protocol, een soort www op mobiele telefoons. Bluetooth is een opvolger voor infrarood-verbindingen. Deze twee begrippen zeggen u misschien nog niet zoveel, maar het zijn de nieuwste hypes in de ‘e-goldrush’. Over enkele jaren hebben wij een mainframe in onze broekzak, ons handtasje of in het dashboard.
Wij hebben tegen die tijd ook een compleet communicatienetwerk in onze kleren (Bluetooth). Dankzij de wet van Moore – prijs/prestatie-verbetering van micro-elektronica per achttien maanden – is het mainframe van begin 1980 rond 1995 op het bureau beland. Dat is een factor 1000 in vijftien jaar. Nog eens zo’n stap en rond 2010 of eerder is het mainframe naar de broekzak verhuisd. Of misschien wel naar de schoenzool; kan gelijk de batterij worden opgeladen tijdens het lopen.
Spraakherkenning, simpele tekst en beeld (wap op een horlogeschermpje of op je brillenglas geprojecteerd) doen de rest. Je hebt er nog een draadloos netwerkje in je kleren bij nodig. En het contact met de rest van de wereld geschiedt via hetzelfde Bluetooth en met Gprs (general packet radio system, oftewel Internet-gsm) en Umts (de derde generatie en opvolger van gsm met ingebakken Internet). Waarschijnlijk zit er nog een ‘firewalletje’ in je andere schoenhak.
Eigenlijk had ik al veel eerder in deze column over wap en Bluetooth kunnen schrijven. Met het draadloze applicatieprotocol heb ik voldoende gespeeld en uit interne bronnen beschik ik ook over allerlei interessante informatie over de nieuwe infrarood-verbinding. Toch wilde ik nog even wachten. Voor mij wordt wap pas echt spannend met Gprs. En dat zal dit jaar nog tot de mogelijkheden behoren, aangezien de meeste operators Gprs in hun netwerk implementeren. Het is net zoiets als destijds Lynx, een tekst-browser voordat Mosaic (Netscape) verscheen. Zodra Gprs er is, krijgt je mobiele telefoon een eigen IP-nummer en kan in de achtergrond altijd communiceren. Je belt en betaalt niet per minuut, maar je bent ‘always-on’ en je betaalt voor het aantal megabytes. Ik vind eigenlijk dat wij zouden moeten zeggen wap=gprs. Maar hoe houd je een wilde bende goudzoekers tegen die nu al wil wappen – per minuut in plaats van per megabyte – en uiteindelijk gefrustreerd zal raken? Dan toch maar een column over de nieuwste hypes.
In de vorige column vertelde ik dat technologiemanagement enig inzicht in technologie en marktontwikkeling vraagt om niet de verkeerde keuzes te maken. Surfend op de gsm-golf, gelooft de hele markt dat wap, Bluetooth, maar ook Umts de toekomst zijn. De marktwaarden van telecombedrijven zijn de laatste zes maanden bijna allemaal verdrievoudigd. Het lijkt wel een ‘goldrush’. Niemand weet precies waar de goudaders zitten, toch het is een drukte van jewelste. Rustige gravers en rattenvangers van Hamelen; oplichters en oplichtsters die halve waarheden vertellen en de andere helft maar even vergeten hebben, maar ook de echte deskundigen – zij weten het allemaal n�et. En dan de waarzeggers die je maar moet geloven; dat je nu al een ‘firewall’ thuis moet hebben en straks in je schoen. De nieuwste goudaders schijnen overigens niet in de e-commerce-vallei te liggen, maar in de m(obile)-commerce-vallei. En een paar geologen hebben ze de codenamen wap en Bluetooth gegeven. En met zijn allen gaan we erop af (op de aandelenmarkt). Waar moet je dan over schrijven in je column? De technologie is nog in ontwikkeling, dus wil je er eerst zelf daadwerkelijk mee gewerkt hebben, voordat je er over schrijft. Maar de aandelenmarkt loopt al roodgloeiend aan. Terwijl je eigenlijk nog bezig bent de goudaders in kaart te brengen, wordt er rondom al overal gespit en gegraven. De kunst is om niet bedwelmd te raken, maar op zoek te gaan naar kennis en feiten zodat fouten vermeden kunnen worden.
Ik heb ooit gelezen dat in de tijd van de echte ‘goldrush’ het uiteindelijk niet de goedzoekers zijn geweest die rijk werden, maar de toeleveranciers, zoals Levi’s. En in Silicon Valley zouden, op een enkele uitzondering na, niet de jonge ‘start-ups’ het geld verdienen, maar de durfkapitalisten en de juristen. Als u mee wilt doen met deze run op het goud, blijft nog steeds de vraag of deze columnist gelijk heeft als hij schrijft dat wap en Bluetooth nieuwe goudaders gaan worden. Waar liggen ze? Zie de aanvang van de column. Hoeveel goud zit er in? Rustig, rustig, we zijn nog maar net begonnen. Wat moet ik doen, gaan graven of als toeleverancier optreden? Deze columnist werkt in de wireless valley in Kista bij Stockholm bij een toeleverancier. Waar zit U? Nog in de oude, of surft u al mee op de golf van de nieuwe economie?
Egbert-jan.sol@ericsson.com