Twee gevestigde IT-ondernemingen hebben de handen ineen geslagen voor het aanbieden van Internet-toegang aan bedrijven op Europese schaal. De tien jaar durende overeenkomst is volgens KPNQwest en IBM met een verwachte omzet van vier miljard Euro de grootste in zijn soort.
De kroon op de samenwerking zal bestaan uit de oprichting van achttien KPNQwest Cybercentres, die zullen worden gekoppeld aan het geavanceerde glasvezelkabel netwerk Eurorings van het bedrijf. IBM Global Services is aangewezen om de centra te bouwen, te beheren en te onderhouden. IBM zal 25 procent van de capaciteit leasen voor het bedienen van de eigen klantenkring met elektronische B2B-activiteiten (business-to-business). De eerste zes Cybercentres komen in Frankfurt, Parijs, München, Stockhol, Milaan en Londen. Deze moeten voor eind 2000 worden opgeleverd.
De klantenkring van de Cybercentres zal vooral bestaan uit isp’s (Internet service providers), asp’s (application service providers), dotcom-bedrijven, kleine en middelgrote bedrijven, en traditionele bedrijven. KPNQwest-topman Jack McMaster ziet in de alliantie het bewijs dat de implementatie van geavanceerde netwerken en IT-services in Europa in een stroomversnelling raakt.
Wellicht was dat ook de bedoeling van de Europese regeringsleiders toen ze vorige week in Lissabon de noodzaak van een IT-inhaalslag voor Europa tegenover de Verenigde Staten benadrukten. Wel is juist het Amerikaanse IBM binnengehaald om een handje te helpen … De glasvezel-kennis van KPNQwest en IBM’s voorhoedepositie in IT-services sluiten nu eenmaal mooi op elkaar aan.
Volgens general manager Professional Services Frank Kern van IBM’s Global Services Europa, Midden Oosten en Afrika, zal de Europese markt voor e-zakendoen in 2003 een omvang hebben van vijftien miljard dollar. Met andere woorden: daar wil zijn bedrijf natuurlijk bij zijn.