In steeds meer landen zijn wetten en regels in voorbereiding die overheidsinstanties gemakkelijker toegang moeten geven tot versleutelde digitale data. Dat blijkt uit onderzoek van het Electronic Privacy Information Center, een publieke belangengroepering in Washington.
In Singapore en Maleisië zijn al wetten aangenomen waardoor burgers verplicht zijn de versleutelingscodes vrij te geven aan overheidsinstanties die daarom vragen, of minstens een leesbare versie van de bestanden of emails aan die instanties te overhandigen. Weigering geldt als een misdrijf en kan leiden tot gevangenisstraf. In het Verenigd Koninkrijk en India schijnen soortgelijke wetten in voorbereiding te zijn.
Ook Nederland, België en de Verenigde Staten bestuderen hoe zij meer grip kunnen krijgen op versleutelde gegevens. Deze drie landen neigen ertoe een derde, onafhankelijke partij in het leven te roepen die beschikt over een soort ‘reservesleutel’. Als sprake is van ernstige verdenkingen zou die partij de versleutelde data aan de overheid moeten verstrekken, net zoals banken dat tegenwoordig moeten met de financiële gegevens van verdachte personen. De drie landen willen echter voorkomen dat burgers zichzelf zouden moeten incrimineren. Dat gaat immers in de meeste Westerse landen tegen alle grondrechten in.