In 1938 legden William Hewlett en David Packard in een garage de fundamenten van een gerenommeerd automatiseringsbedrijf. Vandaag de dag keert Hewlett-Packard terug naar de garage, maar dan om de nieuwe pioniers te ondersteunen.
Het bedrijf heeft onder de naam HP Garage Program een investeringsfonds opgericht van in totaal 1,5 miljard dollar.
HP wil investeren in Internet-bedrijven en asp’s (application service providers). Het computerbedrijf geeft echter geen contant geld, maar biedt aan mee te helpen aan de inrichting van de infrastructuur en debackoffice. Het stelt daarvoor per deelnemer maximaal twee miljoen dollar beschikbaar.
Met zijn plannen staat HP niet alleen. Compaq Computer maakte haast tegelijkertijd bekend één miljard dollar opzij te leggen voor investeringen in Internet- en applicatie-dienstenverleners. Eerder ontvouwden Sun Microsystems (driehonderd miljoen dollar) en IBM (vijfhonderd miljoen dollar) plannen om Internet-starters financieel te ondersteunen. Charitatief zijn al die plannen allerminst. Vaak gaan ze gepaard met verplichtingen tot terugbetaling of overeenkomsten betreffende aandelenruil. Hoofddoel van de investeerders is ervoor te zorgen dat die jonge bedrijven fors groeien, waarna ze vervolgens de bestellingen voor de benodigde zware hardwareplatformen bij hun suikerooms zullen inleveren.
Niet alleen computerfabrikanten investeren in Internet-pioniers. Ook IT-dienstverleners, waaronder EDS en Andersen Consulting, en advieskantoren, waaronder Pricewaterhouse Coopers, beschikken over investeringspotjes. Ook bij hen draait het niet alleen om het pure geld verstrekken. Andersen Consulting bijvoorbeeld biedt eveneens aan de infrastructuur ofbackoffice-systemen bij een starter te regelen in ruil voor een belang. Volgens Hendrik Jan Blom, country manager Nederland, is het realiseren van een initiatief stukken moeilijker dan het financieren ervan.