Het Nederlandse bedrijf Netpresence heeft een centrum voor startende Internet-bedrijven geopend. Dit flexibele kantoor biedt jonge ondernemers de kans faciliteiten te delen en elkaar te ondersteunen. Netpresence zelf krijgt de beschikking over een poel van talenten aan wie het werk kan uitbesteden.
De krapte op de arbeidsmarkt noopt IT-bedrijven tot creativiteit. Om toch aan personeel te komen, verzinnen ze wervingstrucs. Ook webontwerper Netpresence kan extra personeel gebruiken en ondervindt problemen bij de zoektocht naar talenten. "Wij kunnen meteen vijftig mensen inzetten", zegt directeur Koos van der Weijde.
Met dit probleem kampen vrijwel alle IT-bedrijven. Netpresence, opgericht in 1995 en bekend vanFreemail, probeert het nu door een centrum op te zetten waar startende Internet-bedrijven zich kunnen vestigen. Het gebouw in Amsterdam Zuidoost biedt onderdak aan vijftien starters. Zij kunnen op hun beurt Netpresence ondersteuning bieden. "Wij willen werk aan deze bedrijfjes uitbesteden. In deze tijden kunnen wij namelijk alle kennis gebruiken." De starters vangen zo een deel van Netpresence’s personeelsproblemen op.
Naast uitbesteding heeft het initiatief volgens Van der Weijde ook een ideologische achtergrond. "Wij hebben zelf ervaren hoe belangrijk het is om als jong bedrijf met andere starters samen te werken. Toen wij begonnen, hebben wij veel steun gehad van de Internet-entrepreneurs om ons heen. Wij willen dit nu ook bieden aan de huidige nieuwkomers."
De starters delen tal van faciliteiten, zoals secretariaat, kopieermachines en catering. De behoefte aan dit soort concepten is volgens Van der Weijde groot. "Veel starters vinden het moeilijk om een bedrijf op te zetten. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel kan al een drempel zijn. Dan is het voor deze bedrijfjes heerlijk om kennis te kunnen delen." Het startersklimaat voor Internet-bedrijven is in zijn ogen prima. "Er zijn voor deze ondernemers voldoende mogelijkheden om aan kapitaal te komen. Iedere nuchtere investeerder weet inmiddels dat Internet-bedrijven een kans op veel winst bieden", aldus Van der Weijde.