De Europese regeringsleiders erkennen het belang van Internet. Dat is de belangrijkste conclusie van de top die vorige week in Lissabon plaatsvond. De politici stelden verder een vrijblijvende agenda op voor de komende jaren. Sylvia Roelofs, directeur van de Nederlandse branche-organisaties, is positief over de resultaten.
De interesse van de Europese Raad voor Internet valt voor een groot deel te verklaren uit de mogelijkheden die dit medium biedt om de werkloosheid aan te pakken. Immers, de ontwikkeling van elektronische handel kan een groot aantal banen opleveren. En dit past uitstekend in het streven van de Europese Unie (EU) om volledige werkgelegenheid te creëren.
Na afloop van de top – door betrokkenen eerder al hoopgevend de ‘dotcom-top’ genoemd – formuleerden de regeringsleiders dan ook de doelstelling dat de EU moet uitgroeien tot de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld.
E-Europe
Zoals bekend, loopt de EU behoorlijk achter op de Verenigde Staten, zeker als het de ontwikkeling van IT-markten betreft. Om de Europese lidstaten op het juiste spoor te brengen, hebben de regeringsleiders vastgesteld dat de Europese Commissie in juni het alomvattende actieplan e-Europe moet presenteren. Dit plan, gebaseerd op het al bestaande initiatief met dezelfde naam, moet aangeven welke koers de EU dient te varen.
Tevens moet er in Europa een klimaat ontstaan waarin de elektronische handel opbloeit. Dit betekent dat de ontwerpwetgeving op dit gebied snel moet worden aangenomen. Om ervoor te zorgen dat iedere burger thuis raakt op de elektronische snelweg, dienen de lidstaten alle scholen in 2001 op het web aan te sluiten en de docenten bij te scholen. Ook is een breedbandig netwerk tussen de landen nodig en moet de concurrentie op de lokale toegangsnetten voor eind dit jaar een feit zijn.
Innovatie
Sylvia Roelofs, voorzitter van Fenit en Vereniging ICT Nederland, geeft aan dat de resultaten van de top aangeven dat de Europese leiders zich bewust zijn van het belang van ICT. "De geformuleerde doelstellingen zijn toch niet de minste. Wij zijn met name blij met het streven om alle scholen snel op Internet aan te sluiten en de leraren te scholen. Dat was in onze ogen een belangrijk knelpunt."
De belangenbehartigster is toch niet helemaal tevreden. Roelofs had graag gezien dat de EU ook de innovatie in andere sectoren dan de IT gaat stimuleren. "Ik had wat meer aandacht gewild voor onderzoek en ontwikkeling bij de IT-gebruikers. Als zij niet innovatief zijn, dan kan de IT-branche dit ook niet zijn. Dit aspect komt onvoldoende naar voren."