Novell levert zijn directory-diensten (NDS) nu ook voor Windows 2000 en Linux. Deze software, met de naam NDS e-Directory, stelt gebruikers in staat applicaties, machines en gebruiksprofielen in heterogene netwerken te beheren. Daarnaast voorziet het bedrijf zijn eigen besturingssysteem Netware van verbeterde mogelijkheden voor clustering.
Dit maakte Novell bekend op zijn gebruikersconferentie Brainshare in Salt Lake City (Utah). Ongeveer tachtig IT-leveranciers waren aanwezig met producten die gebruik kunnen maken van NDS. Hieronder bevinden zich Compaq, Lucent, Sun Microsystems, IBM en Intel. Linux-bedrijven als Caldera, Red Hat, TurboLinux en Sendmail steunen de NDS-uitvoering voor het populaire ‘open source’-besturingssysteem.
Novell is uiteindelijk ook gezwicht voor Linux. Al twee jaar heeft het bedrijf plannen in die richting maar worstelt het met het ‘open’ aspect van de software. Novell geeft nu een deel van de broncode vrij onder de voorwaarden van een eigen semi-open licentie. Het vrije Linux is in de ogen van de NDS-producent een platform dat toch beheer behoeft.
Verschillende standaarden
Analisten en leveranciers zijn het er over eens dat systeembeheer middels directory-software een goede toekomst tegemoet gaat. De vraag is echter welke technologie de boventoon zal voeren. Diverse softwareconcerns hebben directory-technologie in huis, alleen zijn die veelal gebaseerd op verschillende – al dan niet open – standaarden. Novell heeft weliswaar een voorsprong op het gebied van directory’s, maar Microsoft is begonnen aan een inhaalslag.
Die softwareproducent levert bij Windows 2000 Active Directory, dat vooralsnog alleen functioneert voor diens eigen Windows-platform. Toch neemt Novell de dreiging van Microsofts directory-product serieus. De NDS-leverancier werkt namelijk hard aan zijn hulpmiddel om directory’s van andere bedrijven te combineren en migreren. Deze software, genaamd DirXML, moet dit jaar op de markt komen en draait op Netware, Windows NT en Sun Microsystems’ Solaris. Kort daarna volgen uitvoeringen voor het ‘open source’ besturingssysteem Linux en Compaqs Unix-variant Tru64.
Laat
Probleem is dat het product aan de late kant is. De deze week gelanceerde bèta-versie had volgens de oorspronkelijke planning eind vorig jaar moeten verschijnen. Berichten doen de ronde dat de uiteindelijke versie pas eind dit jaar gereed is, terwijl dat gepland was voor begin dit jaar. Novell gaf in juli vorig jaar al demonstraties van de programmatuur. Deze vertraging kan Novell lelijk gaan opbreken nu Active Directory op de markt is.
Bovendien werkt Microsoft hard aan de integratie van zijn directory-technologie met de metadirectory-hulpmiddelen van Zoomit, een bedrijfje dat het vorig jaar inlijfde. De resulterende software moet meerdere directory’s beheren en zelfs combineren vanuit Microsofts eigen programmatuur, net zoals Novell van plan is met DirXML. De NDS-leverancier zegt zich geen zorgen te maken, aangezien het tot op heden weinig grote implementaties van de nieuwe Windows NT-uitvoering waarneemt.
Metingen van onderzoeksbureau IDC steunen deze bewering. In de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) nemen grote bedrijven een afwachtende houding aan ten opzichte van Windows 2000, aldus IDC. Het bedrijfsleven zal pas in de tweede helft van dit jaar de deuren opgooien voor het veelvertraagde besturingssysteem.
Oppepper
Ondertussen verbetert Novell niet alleen zijn huidige stokpaardje NDS; het heeft ook Netware een oppepper gegeven. Dat netwerkbesturingssysteem krijgt middels Cluster Services 1.01 mogelijkheden voor het combineren van meerdere fysieke machines in een enkel virtueel systeem.
Deze software, ontwikkeld in samenwerking met computerfabrikant Compaq, vergroot de schaalbaarheid van Netware-systemen en verbetert daarmee ook de beschikbaarheid van die machines. De standaarduitvoering van Netware 5.1 kan nu twee tot maximaal tweeëndertig servers verenigen in één cluster. Hiermee hoopt Novell de dreiging van de diverse Unix-besturingssystemen alsook van Windows NT af te wenden.
Onvoldoende applicaties
Analisten zijn sceptisch. Zij merken op dat alleen schaalbaarheid van het systeem niet voldoende is; de daarop draaiende applicaties moeten er ook geschikt voor zijn. Volgens Novell maken momenteel tien soorten applicaties al gebruik van zijn clustering-technologie. Daaronder bevinden zich het eigen Groupwise, maar ook de 8i-databank van Oracle.
Dan Kusnetzky van onderzoeksbureau IDC vindt dat te mager. Hij meent dat Novell meer steun van softwareleveranciers moet krijgen voor de nieuwe clustering-capaciteiten van Netware. Anders dreigt het platform in de verdrukking te komen tussen NT en Unix. Uit onderzoek van IDC blijkt dat 20 procent van de Netware-gebruikers in het kader van serverconsolidatie overweegt hun besturingssysteem te laten vallen. Onder Unix-gebruikers ligt dat aantal op 8 procent.
Toch toekomst
Ironisch genoeg hanteert Novell meetresultaten van datzelfde IDC om aan te tonen dat het marktaandeel van Netware toeneemt. En wel van 50 procent in 1998 naar 55 procent in 1999. Deze cijfers betreffen de Europese markt voor zogenoemde netwerkbesturingssystemen. IDC-analist Pim Bilderbeek meent dat Novells besturingssysteem nog toekomst heeft. "Schaalbare directory’s, gecombineerd met een platform voor webapplicaties op robuuste serverbesturingssystemen zijn cruciaal voor bedrijfskritische e-handelstoepassingen. Die elementen zijn allemaal verenigd in Netware 5.1. Novell heeft daarmee een aantrekkelijke productaanbod."