De kans is groot dat binnenkort een onderzoekscommissie van de Europese Uniegaat bekijken wat er klopt van de verhalen dat de Verenigde Staten het elektronische beveiligingssysteem Echelon gebruiken voor industriële spionage. De Groene fractie in het Europarlement heeft het vereiste aantal handtekeningen verzameld voor de instelling van zo’n commissie.
Het Echelon-systeem is tijdens de Koude Oorlog ontwikkeld door de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Het is in staat miljoenen telefoontjes, faxen en e-mails te onderscheppen. Volgens een Britse journalist gebruiken de Verenigde Staten het systeem momenteel voor militaire en industriële spionage. Zowel de Amerikanen als de Britten ontkennen dat in alle toonaarden.
In Brussel is inmiddels wel een akkoord bereikt betreffende het afluisteren van verdachte telefoongesprekken over de grens in een andere EU-lidstaat. Volgens het bereikte akkoord mag elk land eigenmachtig beslissen of en wanneer het een verdachte over de grens gaat afluisteren. Zodra een land eenmaal bezig is, moet het de lidstaat waarin het afluistert daarvan in kennis stellen. Dat land krijgt vier dagen (soms acht) de tijd om te laten weten of het, met terugwerkende kracht, toestemming geeft voor het afluisteren. Reageert een land niet, dan geldt dat als stilzwijgende instemming. Als het land ‘nee’ zegt, moet het afluisteren onmiddellijk stoppen, zo spraken de EU-ministers van Justitie gisteren in Brussel af.
Het Europees Parlement riep de EU-ministers eerder op hun plannen voor het eigenmachtig afluisteren bij buurlanden te laten vallen. Het nam een amendement aan op een concept-richtlijn voor het reguleren van bi- of multilaterale assistentie bij grensoverschrijdende opsporingszaken. Verschillende Euro-parlementariërs vreesden voor buitenproportionele opsporingsacties bij relatief kleine overtredingen of misdrijven. Daarmee zou de privacy van EU-burgers ernstig op de tocht komen te staan. JBM