Goede opleidingsmogelijkheden, uitzichten op een verdere loopbaan binnen het bedrijf en de mogelijkheid om in deeltijd te werken. Bedrijven die deze arbeidsvoorwaarden aanbieden kunnen op de meeste sympathie van automatiseerders rekenen. Dit blijkt uit een onderzoek van FNV Bondgenoten en Computable naar de arbeidsvoorwaarden in de ICT-branche.
Bedrijven die op de krappe arbeidsmarkt voor automatiseerders goede sier willen maken, moeten per se uitgaan van de wensen van de IT’ers. Zij zijn immers de werknemers die de dienst uitmaken; zij kunnen immers kiezen uit meer dan één werkgever.
Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat automatiseerders de meeste waarde hechten aan goede opleidingsmogelijkheden. Cursussen stellen IT’ers in staat de snelle technologische ontwikkelingen te volgen, waardoor zij aantrekkelijk blijven voor mogelijke werkgevers. Dat deze bijscholing ook kan leiden tot carrièrestappen binnen de onderneming zelf, blijkt uit het feit dat 81 procent van de ondervraagde automatiseerders goede loopbaanmogelijkheden bij de werkgever op prijs stelt. Een hoog salaris speelt bij minder mensen een rol. Dit duidt er met name op dat de lonen in de branche al goed zijn.
Vrouwen
Opvallend is ook dat de automatiseerders gevoelig zijn voor mogelijkheden tot deeltijdwerk en een vrouwvriendelijke uitstraling. Bestuurder Ans van Uffelen van FNV Bondgenoten noemt deze uitkomst "erg belangrijk voor vrouwen." Zij hoopt dat de wensen van de beroepsgroep ertoe zullen leiden dat de drempels nu verdwijnen voor vrouwen die in de IT willen werken. "Maar er zijn natuurlijk nog meer obstakels voor vrouwen, zoals de cultuur en het technische imago."
Uit het onderzoek komt naar voren dat er met name bij kleine bedrijven weinig vrouwen werken. Overigens vindt 58 procent het wenselijk tot zeer wenselijk dat meer vrouwen een ICT-functie bekleden. Ongeveer 4 procent vindt dit zeer onwenselijk.
CAO
In totaal werkt 80 procent van de automatiseerders onder het regiem van een arbeidsvoorwaardenregeling. Bijna de helft valt onder een regeling die alleen voor het bedrijf geldt. Een collectieve overeenkomst is slechts voor 23 procent van toepassing.
Automatiseerders voelen niet veel voor een overkoepelende cao voor de gehele ICT-sector. Slechts 16 procent geeft hieraan de voorkeur. Ongeveer 38 procent vindt dat de overeenkomsten over de arbeidsvoorwaarden op bedrijfsniveau moeten worden geregeld. Van Uffelen noemt het opvallend dat een cao voor de gehele sector op zo weinig steun kan rekenen. Het is voor de vakbond geen reden om het streven naar een regeling voor de gehele branche te laten vallen. "Het geringe enthousiasme is volgens mij meer te wijten aan de onbekendheid van de automatiseerders met een algemene cao. Bovendien doen de moeizame onderhandelingen omtrent de algemeenverbindendverklaring van de cao voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche (ick) ook geen goed."
De meeste ondervraagden vinden dat de ondernemingsraden en de vakbonden samen de onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden moeten voeren met de werkgevers. FNV neemt dit ter harte en kondigde dan ook aan actief op zoek te gaan naar samenwerkingen met de ondernemingsraden van de bedrijven.
FNV Bondgenoten gaat de resultaten van het onderzoek verwerken in het eigen arbeidsvoorwaardenbeleid. Ook zal de bond de resultaten ter beschikking stellen van de ondernemingen.
Arbeidsvoorwaarden in de ICT-sector
Computable en FNV bondgenoten hebben een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de arbeidsvoorwaarden in de ICT-sector. Om uzelf een beeld te vormen van de wensen van ICT’ers ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden staat het hele rapport online.
Hele rapport