Door alle tromgeroffel rond de marktintroductie van Windows 2000 zou bijna vergeten worden dat de grote concurrent Linux momenteel in relatieve stilte hard op weg is om Windows NT wat marktaandeel betreft in te halen. En dat gebeurt niet alleen via web-gerelateerde toepassingen.
Uit recent verschenen cijfers van marktonderzoeksbureau IDC blijkt dat Linux momenteel het enige besturingssysteem is dat significante groei vertoond. Stond het marktaandeel van deze omgeving in 1998 nog op 16 procent wereldwijd, in 1999 was dit fors gestegen tot een kwart van de markt.
Windows NT heeft weliswaar de reputatie aan een soort onstuitbare opmars bezig te zijn, maar dat blijkt niet uit de cijfers van IDC. Sterker nog, er was in 1999 ten opzichte van het jaar daarvoor zelfs geen sprake van groei. Het marktaandeel bleef staan op 38 procent.
Belangrijk is uiteraard wel dat het hier gaat om 1999, toen Windows 2000 nog niet op de markt was. Dit jaar zal Windows 2000 ongetwijfeld een flinke impact hebben op het marktaandeel van Microsoft. Toch is het maar de vraag of dit tot een forse groei van het marktaandeel zal leiden. De ingrijpende verschillen tussen Windows NT en Windows 2000 betekenen immers ook voor Microsoft een afbreukrisico, zodat gebruikers ook wel eens voor alternatieven als Linux of Unix zouden kunnen kiezen.
Veelbetekenend wat dat betreft is de snelle groei die de Linux-distributie van Corel momenteel doormaakt. Nog geen half jaar oud heeft Corel reeds 3,2 miljoen dollar aan omzet uit Linux gehaald, een fors bedrag wanneer bedacht wordt dat Linux vrijwel gratis is. Analisten zien het succes van Corel vooral als een gevolg van de aanpak van dit softwarebedrijf om de ‘look and feel’ van Windows naar Linux over te brengen. Ook de mogelijkheden om Linux te bundelen met kantoorsoftware als Wordperfect Office helpen uiteraard. Ook van Coreldraw komt een Linux-versie uit, terwijl de recente overname van Inprise – het oude Borland – betekent dat nog meer applicatiesoftware en ontwikkeltools richting het Linux-platform zullen worden gestuurd.
Wat marktaandeel betreft leiden Netware en Unix allebei verlies. De eerste moest terug van 23 procent van de markt naar 19 procent in 1999. Ook Unix deed een stapje terug en ging van 19 naar 15 procent. Daarnaast bestaat nog een ‘restgroep’ die wat marktaandeel betreft wederom iets kleiner werd: van 4 naar 3 procent.