Sun Microsystems gaan de broncode voor zijn Java-ontwikkelhulpmiddel Forte (voorheen Netbeans) vrijgeven. Hiermee waagt het bedrijf zich langzaam verder op het onzekere pad van de ‘open source’; doel is meer gewicht in de markt te krijgen.
Deze keer gebruikt Sun echter geen zelf-opgestelde semi-open licentievoorwaarden, maar grijpt het naar de reeds bestaande Mozilla Public License van het voormalige Netscape. Die softwarefirma is tegenwoordig onder de naam i-Planet in handen van America Online in samenwerking met Sun. Die licentie is reeds geaccepteerd door de ‘open source’-gemeenschap en diverse commerciële softwareleveranciers, stelt Sun. Puristen wijzen erop dat ook Mozilla niet volledig open is. Toch is dit een stap in de goede richting. Sun deed eerder stof opwaaien met zijn half-open eigen licentie voor de broncode van onder meer Java.
Niet alles
De code van Java-hulpmiddel Forte is vanaf eind mei te downloaden, terwijl de gecompileerde versie eind deze maand al uitkomt. Die kant-en-klare (binaire) uitvoering van deze programmatuur bevat namelijk twee componenten waarvan de broncode niet gratis beschikbaar is: de browser en de compiler. Sun stelt dat de modulaire opbouw van Forte ontwikkelaars in staat stelt die onderdelen te vervangen door alternatieven.
Overigens betreft het hier een aangepaste uitvoering, getiteld Community Edition. Jonathan McKay, algemeen directeur van Suns hulpmiddelendivisie, zegt dat het bedrijf hiermee de verkoop van de Internet- en enterprise-uitvoeringen wil bevorderen. Die twee zwaardere pakketten komen later dit jaar uit.
Niet doorslaggevend
"Sun probeert Java verder in de markt te zetten en volgt daarbij het Linux-voorbeeld", reageert Joost Backus, voorzitter van de Nederlandse Java-gebruikersgroep (Jug.nl). Hij meent dat Sun langs deze weg langzamerhand een complete omgeving voor zijn programmeertaal beschikbaar wil stellen. "Ik denk dat het vrijgeven van Forte wel helpt, maar het is zeker niet doorslaggevend. Het merendeel van de ontwikkelaarsgemeenschap neigt nog altijd naar C++ en Windows."
De beslissing van Sun om Forte vrij te geven, brengt ophef teweeg onder fabrikanten van Java-ontwikkelhulpmiddelen. "De markt voor ontwikkelprogrammatuur is toch al moeilijk. Bedrijven bieden in toenemende mate diensten en niet alleen ontwikkelsoftware", aldus Backus. Analisten hebben deze overgang al geruime tijd terug voorspeld. "Sun gaat zelf ook steeds meer richting dienstverlening. Maar die strategie is ook een risico, want het bedrijf gaat dan concurreren met zijn partners", zegt de Jug-voorzitter. En dat betreft dan niet alleen softwareleveranciers, maar juist ook dienstenaanbieders, zoals bijvoorbeeld Cap Gemini. JB