In navolging van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder pleiten ook brancheorganisaties Fenit en Vereniging ICT Nederland voor toelating van meer IT-immigranten. De belangenbehartigers vragen om een versoepeling van de Nederlandse immigratieprocedures voor werknemers uit landen buiten de Europese Unie. Cisco heeft al dergelijke afspraken gemaakt met de Nederlandse overheid.
Amerika doet het en Duitsland wil het ook gaan doen: versoepeling van de procedures die automatiseerders van buiten de EU moeten doorlopen om aan de slag te kunnen. Fenit en Vereniging ICT Nederland (Victn) hopen dat Nederland de internationale voorbeelden volgt, waardoor de IT-branche over meer buitenlandse werknemers kan beschikken. Immigratie moet de tekorten op de arbeidsmarkt voor automatiseerders voor een deel wegnemen.
Deze week stuurden Fenit en Victn een oproep naar de nieuwe minister van Sociale Zaken Willem Vermeend om ook in Nederland de procedures te versoepelen. De brancheorganisaties geven aan dat de aanvragen voor een werkvergunning hier flinke vertragingen oplopen door de langdurige bureaucratische procedures.
Afspraken Cisco
Netwerkbedrijf Cisco maakte deze week bekend dat de onderneming voor de nieuwe vestiging in Amsterdam een beroep gaat doen op buitenlandse automatiseerders. De onderneming meldde dat hierover afspraken zijn gemaakt met de Nederlandse overheid. Minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken wijst erop dat de toelatingseisen voor Cisco hetzelfde zijn als voor andere bedrijven, maar dat de procedures worden versneld.
Fenit en Victn willen dit bereiken voor de gehele ICT-branche. Volgens Bernd Taselaar van Fenit is de versoepeling van de immigratieprocedures een kortetermijnoplossing voor de problemen op de arbeidsmarkt. De uitvoering van de aanbevelingen van de taakgroep ‘Werken aan ICT’, die onder leiding stond van Ton Risseeuw, moet zorgen voor een fundamentele aanpak van de problematiek.
Twintigduizend
De voorstellen van de Nederlandse organisaties gaan minder ver dan de plannen van de Duitse kanselier Schröder. Deze sociaal-democraat wil twintigduizend vergunningen afgeven voor hoogopgeleide IT-specialisten uit niet EU-landen. Schröder acht deze maatregelen onontkoombaar, omdat het tekort aan automatiseerders ook in Duitsland angstaanjagende vormen aanneemt. Amerika stelt al enige tijd tijdelijke visa beschikbaar voor buitenlandse technici.
Fenit pleit niet voor toekenning van een grote hoeveelheid vergunningen, omdat dit een wetswijziging vereist. Een versoepeling van de procedures voor buitenlandse automatiseerders is binnen het huidige wettelijke kader mogelijk.
Bestuurder Gerard van Hees van vakbond FNV plaatst kanttekeningen bij de initiatieven om automatiseerders uit verre landen aan te trekken. "Deze landen hebben ook hun talenten nodig. Op deze manier wordt de onderontwikkeling van bepaalde landen versterkt. Het is beter om werk vanuit Nederland daar naartoe te brengen." Van Hees vindt dat de IT-branche meer oog moet hebben voor omscholing van de inactieven op de arbeidsmarkt, zoals de ruim tweehonderdduizend werklozen en de bijna één miljoen WAO’ers.
Taselaar deelt de vrees niet voor afkalving van de arbeidsmarkt in de achtergestelde gebieden. "De immigranten blijven in principe voor een beperkt aantal jaren. Daarna gaan zij met al hun opgedane ervaring terug naar hun vaderland en kunnen daar bijdragen aan de ontwikkeling." De brancheorganisaties verwachten een snel antwoord van de nieuwe minister.