De Europese Unie lijkt in te zien dat ICT een van de belangrijkste thema’s voor de komende jaren moet zijn. Het onderwerp speelde in ieder geval een voorname rol tijdens de Europese top die de afgelopen dagen in Lissabon plaatsvond. "Er is zeker sprake van bewustzijn van het belang", zegt minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken.
Volgens Jorritsma zijn de Europese regeringsleiders behoorlijk geschrokken van de resultaten van het onderzoek dat Booz Allen & Hamilton deed in opdracht van haar ministerie. Deze studie maakt duidelijk dat de ICT-markt in Europa minder snel groeit dan de Amerikaanse, waardoor de achterstand op de Verenigde Staten toeneemt.
Niet voor niets stond de ontwikkeling van ICT centraal bij het overleg dat premier Wim Kok vorige week voerde met zijn Britse collega Tony Blair,.
Lissabon
De Europese problematiek was de afgelopen twee dagen ook onderwerp van gesprek in Lissabon. In een speciale bijdrage aan deze bijeenkomst stelt de Europese Commissie vast dat de economie van het continent veel dynamischer moet worden. De markten zijn te gefragmenteerd, onvoldoende bedrijven groeien uit tot een wereldsucces, de ondernemingsgeest is gebrekkig en er bestaan teveel belemmeringen op de Europese kapitaalmarkt, waardoor er te weinig risicokapitaal loskomt. "Deze remmen op onze economische dynamiek moeten verdwijnen", zo staat in het document te lezen.
Vooraf maakte Jorritsma duidelijk te hopen op "moedige beslissingen". Zij ziet een duidelijke rol voor de Europese Unie (EU) weggelegd bij de bestrijding van de tekorten aan automatiseerders op de arbeidsmarkt. "Met name de mobiliteit van werknemers moet omhoog. Hiertoe dienen belemmeringen tussen de lidstaten te verdwijnen, zoals bijvoorbeeld de verschillen in pensioenregelingen", laat zij desgevraagd weten.
De Commissie lijkt de boodschap van Jorritsma te begrijpen en streeft dan ook naar een hogere arbeidsparticipatie, met name van vrouwen. Volledige werkgelegenheid is het ultieme doel. Om de participatie te verhogen, dienen alle leerlingen, leraren en werknemers met Internet te leren omgaan.
E-Europe
Het initiatief E-Europe van de Europese Commissie stond in Lissabon bovenaan de agenda. Dit plan, eind vorig jaar gelanceerd door voorzitter Romano Prodi, bevat het streven om alle burgers, scholen, instellingen en bedrijven op Internet te krijgen.
Een tweede doelstelling is het creëren van een ondernemerscultuur, waardoor veel nieuwe ideeën op het gebied van Internet en elektronische handel ontstaan. Om dit te bereiken stelt Prodi voor goedkope toegang tot Internet mogelijk te maken, de implementatie van de wetgeving voor elektronische handel te versnellen, snel Internet beschikbaar te stellen aan scholen en studenten, de overheid op het netwerk te zetten en te zorgen voor een veilig transport over het wereldwijde web.
Een ander concreet voorstel van de Commissie is het opzetten van een Europees virtueel onderzoekscentrum. Dit komt tot stand door de bestaande centra aan elkaar te koppelen middels een breedbandig netwerk en het opstellen van een gemeenschappelijke onderzoeksagenda.