CMG biedt werknemers de mogelijkheid om in deeltijd te gaan werken. Dit betekent een flinke koerswijziging; het bedrijf zag tot op heden niets in vierdaagse werkweken. Deze nieuwe optie staat in de aanvullende arbeidsvoorwaarden, die per 1 april 2000 van kracht zijn.
"Bij ons is werken in deeltijd onbespreekbaar", zei een topman van CMG-diensten in 1998 tegenComputable. Minister Annemarie Jorritsma zei desgevraagd dat de dienstverlener dan niet bij haar moet mopperen over een tekort aan werknemers.
Nu is deze arbeidsvoorwaarde wel bespreekbaar. "De tijden veranderen en CMG verandert mee", verklaart manager arbeidsmarktcommunicatie Harmen Coops deze omslag. Een intern onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat veel werknemers behoefte hebben aan deeltijdwerk. Daarom neemt CMG in de aanvullende arbeidsvoorwaarden op dat het personeel kan kiezen voor een 32-urige werkweek.
De bezwaren tegen deeltijdwerk zijn kennelijk weggenomen. In 1998 vond CMG nog dat kortere werkweken van het personeel ten koste gaat van de dienstverlening aan de klanten. Coops zegt nu dat de klanten vaak zelf al deeltijdwerk hebben ingevoerd en dus begrip tonen voor de omslag van CMG.
De onderneming verwacht dat 5 tot 10 procent van de 5500 werknemers gebruik zal maken van de nieuwe arbeidsvoorwaarde. Als 10 procent 32 uur per week gaat werken, betekent dit voor CMG een verlies van ongeveer vijfentwintigduizend werkdagen per jaar. Het bedrijf hoopt dat de nieuwe regeling meer mensen naar CMG lokt, waardoor dit productiviteitsverlies gecompenseerd wordt.
In deArbeidsvoorwaardenregeling 2000 is niet alleen de mogelijkheid voor deeltijdwerk opgenomen. CMG-ers kunnen ook zelf hun werktijden kiezen, als zij maar tussen tien uur ’s ochtends en half vier ’s middags op kantoor zijn. Bovendien kunnen de werknemers twintig extra snipperdagen sparen door dagelijks één uur langer te werken. Ook is het mogelijk vakantiedagen te kopen of te verkopen.