De concentratie in de telecombranche is weer een stap verder met de overname van US West door KPN-partner Qwest. De Amerikaanse federale telecomautoriteiten hebben het groene licht gegeven voor de overname, met als voorwaarde dat Qwest in veertien Amerikaanse staten activiteiten afstoot. Met de joint venture is een bedrag gemoeid van 36 miljard dollar.
De beide telecompartners vullen elkaar qua activiteiten goed aan, één van de redenen waarom de Amerikaanse autoriteiten geen moeite hadden met de samenwerkingsovereenkomst. Qwest is gespecialiseerd in het transport van breedband Internet-data, gesprekken en beelden. De onderneming onderscheidt zich vooral met geavanceerde breedbandtechnieken, zoals Adsl en Vdsl, voor Internet.
In de overnamegesprekken tussen de beide Amerikaanse telecombedrijven participeerde aanvankelijk ook Deutsche Telekom. Het Duitse telecomconcern zat al langer op het vinkentouw om via onder andere Qwest een wereldwijde positie op de telecommarkt te bemachtigen. Maar de deal ketste af op bezwaren van US West. "We betreuren het dat US West een samenwerking met ons en een belangrijke Europese speler op de telecommunicatiemarkt niet heeft willen overwegen. Het zou de waarde van US West voor zijn aandeelhouders aanzienlijk hebben opgekrikt", aldus Joseph Nacchio, topman van Qwest, die zijn kritiek over de halsstarrige opstelling van toekomstig partner US West niet onder stoelen of banken schuift. Nacchio noemt de houding van US West ‘bizar’.
US West verklaarde op zijn beurt dat het in eerste instantie niet eens op de hoogte was van de bestaande overname-gesprekken tussen Qwest en Deutsche Telekom. Toen het bedrijf ingelicht werd over de voorwaarden van een trio-samenwerking, kwam het in verzet tegen een groot aantal details, waaronder de prijs en de lange tijd die benodigd zou zijn om de samenwerking met een buitenlandse partner rond te krijgen. Bovendien koesterden sommige aandeelhouders van US West argwaan tegen een participatie door een Duitse onderneming. MS