Een consortium van IT-bedrijven roept de Europese Unie op om de tekorten op de arbeidsmarkt voor automatiseerders aan te pakken. De politici moeten volgens de industrie drastische maatregelen nemen, anders dreigt Europa een schade van enkele honderden miljarden guldens op te lopen.
De oproep aan de Europese beleidsmakers is afkomstig van een groep bedrijven, bestaande uit Microsoft, British Telecom, IBM, Nokia, Philips, Siemens en Thomson. Het consortium wil dat de Europese Unie tijdens de aanstaande top, 23 en 24 maart in Lissabon, de krapte op de Europese arbeidsmarkt voor automatiseerders bespreekt en maatregelen formuleert.
De nood is volgens de betrokken ondernemingen namelijk hoger dan ooit. Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat de tekorten in Europa oplopen van 460.000 automatiseerders in 1998 tot 1,7 miljoen in 2003. Volgens Datamonitor leidt dit in West-Europa tot een schade van minstens 220 miljard gulden.
Samenwerkingen
Het consortium eist actie van de politiek. Zo moet de Europese Unie samenwerkingen aangaan met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, met het doel inactieven om te scholen voor een baan in de automatisering. Ook moet er een generiek stelsel van beroepsprofielen en bijbehorende certificering komen.
Als maatregelen op de langere termijn stelt het consortium voor om IT een belangrijk onderdeel uit te laten maken van het onderwijs. Tot slot moet de Unie in Lissabon een aantal hervormingen doorvoeren om innovatie en ondernemerschap te stimuleren. Zo is een wijziging van de faillissementswetgeving nodig om de gevolgen van een bankroet te beperken. Een versoepeling van het belastingsstelsel moet hindernissen voor starters wegnemen.
Momentum
Carry Goux, als manager van Microsoft nauw betrokken bij het consortium, zegt dat er duidelijk sprake is van een momentum voor het initiatief. "De Europese Unie is zich bewust van het belang van ICT. Kijk maar naar het beleidsplan E-Europe, dat de Commissie onlangs presenteerde." Volgens haar wil het consortium met deze oproep de zienswijze van het bedrijfsleven op de problematiek duidelijk maken. "Wij moeten de politiek ervan doordringen dat er nu een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt nodig is."
De branche-organisaties zijn volgens Bernd Taselaar van Fenit nauw betrokken bij dit initiatief, hoewel zij niet expliciet worden genoemd. "Wij hebben contact met alle partijen", aldus Taselaar. "Fenit is erg blij met deze oproep. Dit biedt een geluid uit weer eens een andere hoek en geeft aan hoe groot het probleem is." Hij verwacht zonder meer dat de problematiek hoog op de agenda van de Eurotop in Lissabon zal staan. De Unie moet wel in actie komen.
Taselaar vindt dat de aanpak van de Nederlandse regering hierbij als voorbeeld kan dienen. De ministers Annemarie Jorritsma van Economische Zaken en Loek Hermans van Onderwijs formeerden een taakgroep, die oplossingen aandroeg. Betrokken partijen moeten nu deze aanbevelingen uitwerken. "Nederland ligt hiermee duidelijk voor op andere landen."