Hitachi Data Systems (HDS) wijzigde vorige week zijn strategie voor zware systemen. Het bedrijf tempert daarmee zijn veroveringsdrang voor de mainframemarkt. Bestaande gebruikers kunnen nog rekenen op opwaarderingen, maar de werving van nieuwe klanten wordt gestaakt – tot tevredenheid van concurrent Amdahl.
Vice-president Chris Worrall, verantwoordelijk voor de server-marketing bij de Amerikaanse computerfabrikant, erkent dat het probleem schuilt in de sterk dalende winstgevendheid van de markt voor mainframes. De vraag naar rekenkracht is nog altijd groot, maar de prijserosie is van dien aard dat het nauwelijks meer loont aan die vraag te voldoen, aldus Worrall. De strategie-herziening geldt voor de Amerikaanse en de Europese markt.
De marketing-president hamert er echter op dat HDS de mainframemarkt niet verlaat. Tenminste, niet wat betreft de bestaande klanten. Worall zegt dat zij hun Skyline-, Trinium- en Pilot-systemen gewoon kunnen opwaarderen. De Trinium is in Europa ook bekend als de M3000-serie. De leverancier belooft dat het die vernieuwingen volgens de reeds bekende tijdsplanning zal uitbrengen.
Open architecturen
"Wij concentreren ons, net zoals onze concurrenten, in toenemende mate op technologieën die een efficiëntere verhouding voor kosten en opbrengsten bieden", verklaart HDS-president Yoshihiro Koshimizu. Hij signaleert in de markt een gang naar meer open computerarchitecturen, die echter wel moeten voldoen aan hoge eisen voor de uitbreidbaarheid en betrouwbaarheid. Dergelijke systemen bieden een gunstiger verhouding tussen prijs- en prestatieniveau, aldus de HDS-topman.
"Wij hebben dan ook besloten de ontwikkeling van onze heterogene bedrijfsservers te versnellen. Die zware machines gebruiken zowel nieuwe als oude, reeds bewezen technologieën." Koshimizu zegt dat de Amerikaanse dochteronderneming van het Japanse Hitachi binnen de komende drie maanden details onthult van nieuwe producten voor opslag en bedrijfsoplossingen, inclusief diensten, op basis van heterogene, open systemen.
IBM’s Cmos
Tegelijkertijd neemt HDS hiermee ook afstand van IBM’s Cmos-mainframeprocessors die het gebruikt voor zijn eigen S/390-klonen. IBM heeft vorig jaar al duidelijk gemaakt toekomstige uitvoeringen van zijn Cmos-processors niet in licentie te geven aan fabrikanten van zogenoemde plug-compatibele mainframes. Hitachi reageerde hierop met de aankondiging zijn oudere bipolaire mainframe-architectuur te fuseren met een eigen Cmos-ontwerp.
Mainframefabrikant Amdahl ziet zijn kans schoon. Het Amerikaanse bedrijf, dochter van het Japanse Fujitsu-concern, beschouwt Hitachi’s verslapping van zijn mainframemarketing als een terugtrekking uit die markt. Hierdoor blijven alleen IBM en Amdahl over als spelers op mainframegebied, redeneert het bedrijf.
Wegsnoepen
Amdahl denkt forse stukken marktaandeel te kunnen wegsnoepen van HDS. Daarbij rekent het bedrijf op mogelijke onrust bij HDS-klanten over het toekomstperspectief voor hun systemen. Het bedrijf kondigt nu aan het reeds hoge prestatieniveau van zijn huidige Cmos-systemen later dit jaar met 20 procent te verhogen.
Hitachi wil niet achterblijven en werkt aan zijn toekomstige mainframe-generatie, die de codenaam Hercules draagt. Berichten doen de ronde dat die nieuwe hardware nog op zich laat wachten tot eind volgend jaar. Het bedrijf gaat hier niet op in en meldt alleen het tempo van zijn productontwikkeling op te voeren.