In ongekend felle bewoordingen hekelt adviesbureau Ernst & Young de houding van het Nederlandse bedrijfsleven ten opzichte van de nieuwe economie. Ook de ICT-afdelingen zitten in de beklaagdenbank. Wij zijn risicomijders en dreigen daarom de boot te missen.
Sinds vijf jaar laat adviesbureau Ernst & Young jaarlijks zijn licht schijnen over trends in de informatie en communicatietechnologie. Met het rapport Trends in ICT 2000 gooit het bedrijf de knuppel in het hoenderhok. De adviseurs concluderen dat IT-afdelingen niet worden afgerekend op de waarde die ze aan bedrijfsprocessen toevoegen maar louter op hun operationele taken en dat automatiseerders niet anticiperen op nieuwe ontwikkelingen, niet innovatief of gericht zijn op optimale dienstverlening. De bijdrage van de ICT-afdeling aan het bereiken van strategische doelstellingen van bedrijven is daarmee beperkt, en dit zal de komende jaren niet toenemen. "Nederlandse bedrijven zijn extreem conservatief", stelt Ernst en Young. "Onze bevindingen laten zien dat de Nederlandse zakenwereld nogal passief reageert en niet klaar is voor de nieuwe economie. Terecht dat we ICT in Nederland nog steeds met kleine letters schrijven."
Jobstijding
Wanneer deze houding niet drastisch verandert, zal een digitale dijkdoorbraak ons deel zijn. De uitspraken worden gedaan op basis van interviews met vertegenwoordigers van 375 Nederlandse bedrijven. Naast harde kritiek oppert Ernst & Young ook oplossingen om uit deze bedreigende situatie te komen. Veel verwacht de adviesfirma van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en hun leveranciers van informatietechnologie. De laatsten zouden risicodragend moeten deelnemen in de projecten waar zij IT-hulpmiddelen voor verkopen. Een leverancier staat in dit scenario liet langer aan de zijkant maar wordt financieel medeverantwoordelijk gesteld voor het succesvol toepassen van informatietechnologie.
Het onderzoek laat zien dat veel IT-afdelingen louter faciliterend zijn. Slecht wanneer er automatiseringsvragen uit de organisatie komen, wordt er iets ondernomen. Slechts 20 procent van de grote ondernemingen bedrijven heeft een proactieve automatiseringsafdeling. Kleine en middelgrote bedrijven scoren op dit punt opmerkelijk genoeg hoger. Hier ligt het percentage ICT-afdelingen dat het predikaat proactief verdient op 40 procent.
Verontrustend
In dit licht hoeft het niet te verbazen dat de onderzoekers constateren dat automatiseerders niet het voortouw nemen bij het formuleren van de strategie waarmee bedrijven een plek binnen de Nieuwe Economie willen verwerven. Wat zij verontrustend vinden is dat zo’n 30 procent van de bedrijven meent dat de ICT-afdeling zich hier niet mee moet bemoeien, terwijl de onderzoekers het wenselijk achten wanneer juist IT-specialisten hun vakkennis aanwenden om op een intelligente manier met inzet van informatietechnologie zaken te doen. Hiertoe moeten IT’ers en andere onderdelen van bedrijven veel nauwer samenwerken. Het rapport Trends in ICT 2000 is te verkrijgen via http://www.ey.nl.