In deze bijlage bij Computable en Intermediair vier portretten van mensen die zowel thuis als op hun werk actief met computers in de weer zijn.
Thuis
Verslaafd aan chatten
Sinds kort heeft hij een vriendin – en dat heeft zijn leven behoorlijk veranderd. Eén van de belangrijkste veranderingen is de verminderde tijd die Jasper Koning achter zijn pc op Internet doorbrengt. Dat wil zeggen: hij chat minder met andere Internetgebruikers waar ook ter wereld. Want het moet gezegd: Koning was een echte chatter, die het soms tot wel tot zeven uur in de ochtend kon volhouden. "Dan kwam ik uit de kroeg en ging nog even kijken of er nog iemand online was. Had je een uurtje gepraat met iemand in de Verenigde Staten, meldde zich nog weer iemand anders. Zo zat je dan de hele nacht achter de pc."
Thuis in Amsterdam heeft hij een Pentium II 400. Een harde schijf van 8,4 Gigabyte, 64 Mb intern geheugen, een 17 inch scherm, een 56k-modem, een grafische kaart van Voodoo en speakers. En daarnaast een printer en een gamepad van Wingman. Op de pc, aangeschaft bij een klonenbouwer, zit de standaard software. Pièce de resistance was – tot zijn vriendin in beeld kwam – natuurlijk het chatprogramma van ICQ. "Daar was ik op zeker moment echt verslaafd aan." Het begon zo’n twee jaar geleden, toen hij nog in Zwolle woonde en gratis toegang kreeg via FreeAccess. "Ik hoorde over het bestaan van ICQ, downloadde het en was meteen verkocht."
Bij ICQ kun je zien wie van je ‘buddies’ online is. Daar kun je direct mee chatten. Koning had bijvoorbeeld lange tijd contact met een huismoeder in Amerika, die zichzelf Vizlagirl noemde. En waarover spraken zij? "Je praat over heel gewone dingen. Dat ze de was heeft gedaan, hoe ze met haar kinderen omgaat. Maar je praat ook over serieuze zaken, zoals de wapenwetgeving." Later verhuisde ze; af en toe stuurt Koning haar nog wel een mailtje. Hij had ook veel contact met een meisje in België en een vrouw uit Nijmegen. "Iedereen kan zich inderdaad op alle mogelijke manieren voordoen. Maar je merkt gauw genoeg of ze echt zijn of niet. Als ze zich anders voordoen dan ze zijn, stokt het gesprek binnen de kortste keren."
Tegenwoordig chat Koning veel met zijn vader. "Het chatten is voor het contact met mijn ouders echt een uitkomst. Ze wonen nu in Drenthe, en dat is toch niet echt naast de deur. Zo spreek je elkaar nog eens. Dat zou anders veel minder gebeuren."
Werk
Surfen via het modem
Hij heeft uitzicht op station Amersfoort, maar dat is geen bezwaar, zegt Jasper Koning. Alleen die zes goederentreinen per dag, die zorgen voor wat akoestisch ongemak. Voor het overige heeft de jonge journalist Koning het goed naar z’n zin in het herenhuis waar hij met zijn collega’s van PC Magazine nog niet zo lang geleden is neergestreken. De recente verhuizing is er onder andere de oorzaak van dat het interne computernetwerk nog niet helemaal af is. Bovendien wordt er nog gesurfd via het modem – de kabel is besteld en wordt eerdaags aangelegd.
Op zijn bureau staat een Pentium II 266 met 64 Mb intern geheugen, een harde schijf van 2.5 Gigabyte, een cd-writer en een Zipdrive, plus een 15 inch monitor en een 56k-modem. "Ik ben als nieuwsredacteur degene die het meeste surft en heb dus een snel modem nodig." Het spul, schat Koning, is ongeveer een jaar oud. De software is weinig bijzonder: Windows 98, Microsoft Office 2000 en Internet Explorer. Zelf heeft hij het chatprogramma ICQ gedownload, alsmede de benodigde plug-ins voor de browser, zoals Flash en Macromedia. "Op dit moment is de pc betrekkelijk leeg, maar ik denk wel dat ik hem de komende maanden ga volstouwen. Er is zoveel te zien en te halen op Internet."
En wat doet journalist Koning zoal met zijn computer? Natuurlijk de voor de hand liggende zaken zoals stukken schrijven – je bent journalist of je bent het niet. Maar hij begint de dag met surfen en lezen. Elke ochtend vindt Koning zo’n twintig nieuwsbrieven in zijn mailbox. Internationale nieuwsbrieven met verhalen en informatie over Internet, de pc-industrie, games – en wat al niet meer. Het lezen van de nieuwsbrieven plus het lezen van artikelen op de websites van e-zines (zo heet dat nu eenmaal), kost hem elke ochtend rond de twee uur. Behalve de nieuwsbrieven zijn er ook nog de digitale persberichten van de verschillende computer- en Internetbedrijven uit binnen- en buitenland. "Ik heb in ons blad een rubriek over websites, en moet dan ook veel verschillende sites bezoeken. Dat doe ik normaal gesproken ook in de ochtenduren. Het is voor mij erg belangrijk dat ik op de hoogte blijf. Mocht ik echt hard nieuws tegenkomen, dan maak ik er een stukje over voor onze eigen website."
Daarnaast is Koning de redacteur die de games en de (al dan niet educatieve) cd-rom’s bespreekt. "Je kunt binnen vijf minuten wel zien of een game iets is of niet. Ik speel altijd een paar uur, voor een deel ook thuis, maar de eerste minuten zijn erg belangrijk. Ik heb er tot nu toe een stuk of vijftig thuis liggen – allemaal gerecenseerd, ja. En niet alleen games, maar ook bijvoorbeeld een cd-rom van het Anne Frankhuis. Wat dat betreft is het behoorlijk breed."
Gut, dat dit nog steeds online staat.