Novell heeft zijn zinnen gezet op een groot bereik van NDS, de directory-diensten voor het beheer van netwerkomgevingen. Na Solaris en Windows NT krijgt volgende maand ook Linux een versie van deze software. Analisten juichen deze ontwikkeling toe, maar het vertrouwde Netware is het kind van de rekening.
Bram Haasnoot, directeur Benelux van Novell, spreekt dit tegen: "Netware is nog altijd goed voor ongeveer de helft van onze inkomsten." Toch erkent de topman de accentverschuiving binnen zijn bedrijf. "Netware is inderdaad niet meer hét product van Novell. We hebben namelijk een omslag gemaakt naar Internet-producten en daarbij ligt de nadruk op onze E-directory NDS. Maar die zal wel altijd blijven draaien op Netware."
De leverancier heeft er echter voor gekozen zijn directory-diensten ook op andere platformen dan Netware te laten functioneren. Tot op heden betreft dat Sun Microsystems’ Unix-variant Solaris en Microsofts Windows NT. Een vertaling naar Linux is twee jaar geleden al aangekondigd en moet volgende maand op de Brainshare-conferentie uitkomen. Ook werkt Novell al geruime tijd aan NDS-uitvoeringen voor SCO’s Unixware en IBM’s mainframe-besturingssysteem OS/390, midrange-platform AS/400 en Unix-variant AIX.
Stagnatie
Analisten bestempelen deze strategie als een goede, voor de hand liggende keuze, maar wijzen op de keerzijde van de medaille. NDS is nog altijd één van de beste verkoopargumenten voor Netware. Het streven naar een groter platform-bereik voor NDS kan dus een stagnatie betekenen voor de toekomstige ontwikkeling van Netware.
Dat besturingssysteem telt wereldwijd ongeveer 90 miljoen gebruikers, waarvan 1,3 miljoen in Nederland. Veel Netware-gebruikers draaien nog oudere versies. In Nederland gebruikt ongeveer 15 procent de Small Business-uitvoering, nog eens 15 procent heeft versie 3.x, 25 procent heeft Netware 4.x en ruim 55 procent zit al op de nieuwste versie 5 of 5.1. "Wat de acceptatie van Netware 5 betreft, loopt ons land voor op Europa", aldus Haasnoot.
De Novell-directeur erkent echter dat er geen concrete plannen zijn voor Netware 6 of verder. "Dat is nu nog niet aan de orde." Hij sluit niet uit dat er op termijn geen losse uitvoering van het besturingssysteem meer verschijnt. Netware vormt in dat scenario een integraal onderdeel van een complete ‘oplossing’. Die route is al min of meer ingeslagen door het verwerken van bepaalde Netware-technologieën in andere producten, waaronder NDS.
Afkeuring
Juist deze nieuwe richting is voor Dan Kusnetzky, onderzoeksdirecteur bij IDC, aanleiding de handelswijze van het bedrijf af te keuren. "Het is niet duidelijk wat nou de voornaamste activiteit is van Novell. Dat moet je wél in maximaal twee minuten kunnen uitleggen aan je directeur, in de lift op weg naar een vergadering met de andere directeuren. Dat zijn namelijk de mensen die de IT-aanschafbeslissingen nemen."
"Het is wel zo dat Netware-gebruikers trouw blijven en zelfs veel van hun kleinere systemen consolideren. Maar dat leidt ertoe dat het aantal verkochte systemen relatief afneemt. De positie van Novell groeit lichtjes, maar de totale servermarkt groeit veel sneller. De meeste gebruikers kijken voor nieuwe toepassingen naar andere technologieën dan Netware", aldus Kusnetzky. Collega-analist David Burman van onderzoeksbureau Butler Group hangt eenzelfde overtuiging aan: "De installed base van Netware is groot, maar de koopintentie van gebruikers is gericht op nieuwe dingen."
Koers
Het verwondert IDC-analist Kusnetzky niet dat er zo weinig bekend is over volgende versies van Netware. "Novell is meestal stil tot het laatste moment en presenteert dan ineens plannen die vrijwel compleet zijn. Het probleem is dat een groot deel van de strategie dan al is vastgelegd." Butler-analist Burman meent dat de komende drie tot zes maanden beslissend zijn voor de toekomstige koers van Netware.