Met de recente overname van Sterling Software wil Computer Associates zijn positie in elektronisch zakendoen versterken. De producten op het gebied van netwerk- en opslagbeheer vormen een welkome aanvulling op het portfolio, terwijl sprake is van een overlappend klantenbestand. Algemeen directeur Henk Douma streeft naar een soepele, en vooral snelle integratie. Want: ‘Na een week staan de headhunters al op de stoep.’
In de twaalf jaar dat hij bij CA werkt, heeft Henk Douma heel wat overnames van dichtbij meegemaakt. Toen Computer Associates in 1988 Applied Data Research (ADR) overnam, was hij één van de werknemers. Douma heeft destijds niet overwogen om op te stappen, want hij vond het een verademing dat een techneutenclub als ADR werd overgenomen door een bedrijf als CA dat veel aandacht besteedt aan marketing. In augustus 1998 werd Douma benoemd tot algemeen directeur van Computer Associates Nederland. Hij staat voor de taak de overname van Sterling Software soepel te laten verlopen. Een moeilijke taak. De cultuurverschillen tussen Sterling Software en CA zijn groot. Bovendien zijn de tijden veranderd. Technici en consultants zijn niet meer gebonden aan een bepaald bedrijf, want de technieken zijn universeel. Zij kunnen overal terecht; headhunters liggen op de loer.
Als er een leegloop volgt, dan is de overname weggegooid geld. Douma weet maar al te goed dat haast geboden is om Sterling Software zo snel mogelijk te integreren.
De overname van Sterling Software kwam voor velen als verrassing. De Cool-suite software wordt immers vooral gebruikt voor het bouwen van bedrijfskritische toepassingen. Aansluiting op de producten van CA lijkt ver te zoeken.
Voor mij was de overname eigenlijk geen verrassing. CA heeft een vrij volledig productaanbod voor de elektronische handel. Er ontbreken echter een paar essentiële componenten, zoals netwerkbeheer en diskbeheer voor de mainframeomgeving. Ook zochten we naar een hulpmiddel om ‘business intelligence’ te combineren met de object-georiënteerde Jasmine-database. Die leemten in ons productaanbod kunnen we opvullen met de producten van Sterling Software.
De overname van Sterling behelst een ingewikkelde aandelenruil ter waarde van vier miljard dollar. Per 1 april loopt het boekjaar van CA af. Is dat ook de deadline voor de definitieve overname?
Voor zover ik weet, is er geen deadline. Wij zijn afhankelijk van de goedkeuring van het ministerie van justitie in Amerika en de Europese Commissie. De ervaring met overnames leert dat snelheid geboden is. Zeker in de huidige arbeidsmarkt liggen headhunters op de loer.
Welke producten van Sterling Software en CA zijn het eerst aan de beurt voor een integratie?
Daar is nog geen uitgewerkt programma voor. Maar ik denk dat het integreren van de Jasmine object-database met de object-georiënteerde Cool:Gen-ontwikkelomgeving hoge prioriteit heeft.
Strategie
Hoe passen de overname van Platinum en Sterling Software in de strategie van CA?
De overname van Platinum was vooral gericht om beschikking te krijgen over technieken voor ‘datawarehousing’ en ‘datamining’. De ondersteuning van dit geheel wordt perfect afgedekt door de opslagbeheer- en de netwerkoplossingen van Sterling Software. Bedacht moet worden dat een robuuste mainframeomgeving de basis vormt voor het ondersteunen van de elektronische handel. Voor ingewikkelde toepassingen moet een bedrijf toegang kunnen hebben tot een enorme hoeveelheid historische gegevens.
Vorig jaar nam Sterling Software het bedrijf Retrieve over dat gespecialiseerd is in Strategic Area Networks. Hoe past deze techniek binnen CA?
CA is sterk in opslagbeheer voor tape, terwijl Sterling juist goed is in diskbeheer. Dat is een aanvulling op onze producten. Nu dekken we het hele gebied af van pc naar mainframe en weer terug. Dat hele traject is belangrijk voor het ondersteunen van e-business.
Sterling heeft vooral grote organisaties als klant, zoals de Bloemenveiling Aalsmeer, de Belastingdienst, het kadaster en Fortis. Hoe gaat CA die bedrijven benaderen? Blijft Sterling een aparte divisie of komt CA met een geïntegreerd aanbod?
Sterling en CA hebben beide een sterke positie in de mainframeomgeving. De klanten die Sterling heeft, hebben wij bijna allemaal ook al als klant. Voor hen is het contact met CA geen verrassing. Natuurlijk gaan wij ze informeren over onze toekomstplannen. Daarnaast zullen we Sterling zo snel mogelijk integreren. Bij overnames doet CA dat altijd, want we willen voorkomen dat overgenomen bedrijven blijven voortbestaan als verschillende bloedgroepen.
CA krijgt vaak als kritiek dat ondersteuning van overgenomen productlijnen wordt stopgezet. Hoe lang blijft CA de diverse productlijnen van Sterling Software ondersteunen?
Ik bestrijd dat we stoppen met het ondersteunen van overgenomen productlijnen. We krijgen die kritiek inderdaad vaak, maar die is niet terecht. Kijk bijvoorbeeld naar een overname van 12 jaar geleden van Uccel, waar een beveiligingsproduct als UCC7 meekwam. Dat ondersteunen we nog steeds naast ons eigen beveiligingsproduct (CA7). Er zijn wel producten afgebouwd, maar daarvan hadden de bedrijven die we overnamen al aan de markt te kennen gegeven er niet mee door te zullen gaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor een aantal producten van Legent. Soms is zelfs sprake van het tegenovergestelde. Toen wij Cullinet overnamen was dit bedrijf juist van plan te stoppen met het ontwikkelen van een database voor de Unix-omgeving. Dat heeft CA toen tegengehouden, want wij zagen wel de toegevoegde waarde van een SQL-toegang tot de oorspronkelijke database en ook de mogelijkheid om andere platformen te benaderen. Daarom is er ook geen kans dat we de Sterling-producten afbouwen, want er is geen overlapping van de producten.
Onderzoekers van de Meta Groep stellen dat er na de overname een leemte blijft bij de producten voor modelleren. Gebruikers zouden daarom maar beter op zoek kunnen gaan naar alternatieven.
Ons aanbod van hulpmiddelen voor modelleren is niet helemaal compleet. Maar we dekken wel een groot deel af met de producten van Platinum.
Personeel
Na overnames ontstaan er vaak dubbelfuncties, die leiden tot afvloeiingen. Worden er mensen ontslagen of moeten mensen op stafafdelingen afvloeien?
Daar hebben we nog geen idee over. Bij overnames is het gebruikelijk dat er geen contacten plaatsvinden voordat alles in kannen en kruiken is. De kans dat er bij deze overname dubbelfuncties zijn, is niet groot, want de producten overlappen elkaar ook niet. Zo heeft bijvoorbeeld onze marketingafdeling niet de kennis over de Sterling-producten die zij zelf in huis hebben. Bovendien hechten wij eraan dat iedereen van Sterling Software de overstap maakt.
Bij de overname van Platinum zijn met name veel verkopers opgestapt omdat ze collega’s zouden worden van verkopers met wie ze jarenlang keihard hadden geconcurreerd. Hoe probeert u te voorkomen dat werknemers van Sterling opstappen?
Bij de overname van Platinum was het grote probleem dat het allemaal te lang heeft geduurd. Eerst moesten we tweeëneenhalve maand wachten op goedkeuring van Amerika en daarna nog eens twee maanden op goedkeuring van de Europese commissie. Bij de huidige arbeidsmarkt staan in zo’n geval na een week de headhunters al op de stoep. Als die vijf maanden vrij spel krijgen, dan gaan mensen die twijfelen wel op een mooie aanbieding in. Nu denken we veel minder tijd te verliezen.
Sterling heeft pas een pand gehuurd in Amsterdam-Oost. Kunnen de verhuisdozen nu naar Nieuwegein?
Op dit moment heb ik daar nog geen idee over. Onze standaardwerkwijze is wel dat we proberen overgenomen bedrijven zo snel mogelijk in ons bedrijf te integreren en op te nemen in de CA-groep. Bovendien hebben we hier nog ruimte over om vijftig mensen te huisvesten.
Bij Sterling Software was tot een half jaar geleden een strikt kledingsvoorschrift van kracht. Inmiddels is dat versoepeld, maar zo’n cultuur van driedelige pakken blijft toch lang nawerken. Hoe past dat bij het ‘snelle jongens’-werk van CA?
Die cultuurverschillen zijn echt niet zo groot. Wij lopen ook in een pak hoewel niet altijd driedelig. Daarom is er ook geen kans dat we de Sterling-producten afbouwen, want er is geen overlapping van de producten.
Wim Amerongen, freelance medewerker