Nationaal exameninstituut Exin nam in 1999 veel meer examens af dan daarvoor. De groei zal in 2000 doorzetten. De organisatie nam in 1999 bijna 35 duizend examens af, vijfduizend meer dan in 1998.
De belangstelling voor certificering groeit vooral door de grote vraag naar geschoolde IT’ers. Volgens directeur Joep van Nieuwstadt zien steeds minder IT’ers door de druk op de arbeidsmarkt af van een examen. Het gebeurt nog wel, vooral in het mkb, maar veel grote bedrijven eisen dat werknemers zich certificeren.
De deelname aan Itil-examens (standaardopleiding voor IT-beheer) steeg in 1999 het meest. Exin nam vorig jaar in Nederland 6200 examens af, een stijging van 35 procent. De populariteit van beheer-cursussen komt volgens productmanager Itil Lex Hendriks doordat veel bedrijven de laatste jaren informatiesystemen hebben geïnstalleerd. De vraag blijft volgens hem toenemen, vooral doordat de eerste generatie gecertificeerde beheerders zich verder wil ontwikkelen. Een andere stimulans voor beheer-opleidingen is dat veel ondernemingen beheerafdelingen en rekencentra verzelfstandigen of werk uitbesteden. Zij willen zekerheid dat ze gekwalificeerde beheerders inhuren.
Voor Ambi (basisdiploma informatiekunde) schreven zich in 1999 7250 mensen in voor een examen, een stijging van 5 procent, tegenover 35 procent groei in 1998. Voor 2000 verwacht Exin 10 procent groei. Voor PDI (Praktijkdiploma Informatica, gericht op starters), schreven zich in 1999 10.500 mensen in. In 2000 rekent Exin op veertienduizend aanmeldingen.
Exin is optimistisch. De krapte op de arbeidsmarkt duurt voort. Ook initiatieven om mensen om te scholen tot IT’ers stimuleren de vraag naar certificaten. Van Nieuwstadt is betrokken bij de uitvoering van de aanbevelingen van de taakgroep ‘Werken aan ICT’. Exin moet vooral de IT-kwalificaties doorzichtig maken door de eindtermen van opleidingen te vergelijken. Hierdoor verdwijnt de huidige wildgroei aan diploma’s. Uiteindelijk leidt dit volgens de Exin-directeur tot een opleidingscertificaat vergelijkbaar met een rijbewijs, waarin staat welke opleidingen de IT’er bezit, en hoe hij zijn vaardigheden heeft bijgehouden of uitgebreid.