De nieuwste generatie van Hitachi’s mainframes heeft de snelheidsgrens voor die systemen verlegd, maar niet zo ver als beloofd. Het prestatieniveau van deze Skyline Trinium 9-serie valt enigszins tegen, net zoals afgelopen najaar de prestaties van de Skyline II-reeks (Trinium Series 8).
De Trinium 9-reeks volgt die lijn van IBM-compatibele mainframes nu op. Deze moet de belofte inlossen van een S/390-kloon die de grens van 3000 mips haalt. Hitachi’s mainframes komen in de buurt, maar halen het net niet. De vorige week onthulde Trinium 9 bereikt met één processor 262 mips. De zwaarste uitvoering haalt met zestien chips 2969 mips. Wel introduceert Hitachi met deze reeks systemen de snelste mainframes. IBM haalt met zijn G6 Turbo Opera-processoren 201 mips per chip. Het S/390-model met twaalf van deze chips komt op 1614 mips uit, terwijl de Trinium 9 met twaalf processoren 2441 mips neerzet. Overigens rust Hitachi zijn Pilot 9-systemen uit met IBM’s G6-chips.
Analisten wijzen naar de voortdurende prijsdalingen in de mainframemarkt als oorzaak voor Hitachi’s relatieve tekortschieten. De prijzen liggen nu rond de tweeduizend dollar per mips, terwijl IBM naar verluidt daar nog korting op geeft aan klanten die hun huidige systemen opwaarderen. Hierdoor zouden de producenten onvoldoende inkomsten genereren om de ontwikkeling van toekomstige technologie te financieren.
Deze neerwaartse prijsspiraal komt volgens analisten enerzijds voort uit de druk van zware Unix-systemen en anderzijds uit de relatief kleine markt aan gebruikers die echt behoefte hebben aan de ‘monstercapaciteit’ van de moderne mainframes. Vanwege deze trend heeft Hitachi al een samengaan van bipolaire- en Cmos-mainframes (complementary metal oxide semiconductor) gepland in de komende vier jaar. Verder voorspelt directeur servermarketing Ira Kramer dat alle mainframeleveranciers overgaan naar gebruik van extra, taakspecifieke processoren, die de hoofdprocessoren helpen. IBM gebruikt die in zijn G6-systemen al voor coderingstaken. Dergelijkededicated processoren krijgen naar verwachting meer taken toegewezen, zoals Java-code draaien en TCP/IP-dataverkeer verwerken.