De Ieee, een organisatie die standaarden ontwikkelt, heeft vorige week een werkgroep aan het werk gezet die zich moet richten op 10 gigabit-Ethernettoepassingen. De inkt van de 1 gigabit Ethernetstandaard over onbeschermd twisted pair (utp), is pas een half jaar droog. De eerste netwerkproducten op basis van deze norm zijn net op de markt.
Rob Baas, die voor adviesbureau Intercai netwerktechnologie in de gaten houdt, meent dat het instellen van de nieuwe werkgroep aangeeft dat er nu serieus werk gemaakt wordt van de vertienvoudiging van de snelheid van het netwerkverkeer in de backbone van bedrijfsnetwerken tot 109 bits per seconde. De codenaam van de nieuwe werkgroep is 802.3ae.
Leveranciers van producten zeggen al over twee jaar met nieuwe producten op de markt te komen. Baas waarschuwt echter voor al te optimistische vooruitzichten. "De totstandkoming van de vorige standaard duurde lang. Met name de oplossing voor koper liet lang op zich wachten." De optische variant (glasvezel) was sneller klaar.
Fred Rabouw, technologie-adviseur bij Cisco stelt dat de Ieee twee keuzes heeft. "De eerste is aansluiten bij de OSI 192-standaard. Voordeel is dat chipsets en lasers reeds voorhanden zijn. De snelheden komen dan iets boven de 9,6 gigabit per seconde uit. Men kan ook kiezen voor een ‘zuivere’ 10 gigabit snelheid. Daarvoor moeten chipsets ontworpen worden en dat kost nu eenmaal tijd. Aan deze keuzes liggen bedrijfspolitieke overwegingen ten grondslag. De eerste variant heeft in het eerste jaar wat geringere kosten, maar te verwachten valt dat deze keuze op de langere termijn duurder kan uitpakken. De tweede variant, waarbij gemikt wordt op exact 10 gigabit per seconde, is in aanloop duurder, maar zal waarschijnlijk op termijn goedkoper zijn."
Baas en Rabouw schatten beiden in dat 10 gigabit per seconde over koper niet tot de mogelijkheden behoort. Voor 1 gigabit per seconde bleek dit wel haalbaar al kwam deze standaard pas anderhalf jaar na de optische variant tot stand.
Achter de horizon
10 Gigabit ligt voor bedrijven nog ver achter de horizon. Volgens Baas verkennen die nu voorzichtig de eerste toepassingen van de 1 gigabit Ethernet. "Ik verwacht dat er in 2000 ruimschoot implementaties op basis van deze standaard te zien zijn."
Rabouw schat in dat er in Nederland het afgelopen jaar tussen de 10 en de 20.000 gigapoorten zijn verkocht. Bedrijven die nu voor de keuze staan hun backbone op te tuigen, hebben met de gigapoortoplossing een betaalbaar alternatief in vergelijking met Fast Ethernet.
De naam Ethernet doet vermoeden dat er simpelweg een aantal nieuwe bouwstenen bovenop de oude standaard wordt gelegd waarmee Ethernet tienmaal sneller verkeer toestaat. De praktijk is volgens Baas, dat in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, de werkgroep een nieuwe standaard vaak vanaf de grond opbouwt. "Het protocol heet weliswaar Ethernet, maar wijkt als je naar de techniek kijkt sterk af van de voorganger."
De technologie die nu ontwikkeld wordt vindt zijn toepassing voornamelijk in de backbone van bedrijfsnetwerken. Gigabitsnelheden naar de bureau-PC’s zijn met Ethernet nog steeds een utopie omdat de interne bussen in de desktop-omgeving deze snelheden niet aankunnen. "Dat blijft een bottleneck", zegt Baas.
Beren op de weg
De beren die de Ieee op de weg tegen zal komen zijn onder meer de coderingstechnieken die kunnen worden toegepast om grotere afstanden binnen het netwerk te kunnen overbruggen. De 1 gigabit-standaard heeft om honderd meter via koper te overbruggen vier paar cat.5 koperkabels nodig. Zoals gesteld verwachten beiden deskundigen in dat de Ieee zich zal concentreren op de optische geschakelde Ethernet-variant. De vorderingen van de werkgroep 802.3ae zijn te volgen via http://grouper.ieee.org/groups/802/3/ae/public/index.html.