Minister Loek Hermans van Onderwijs maakt 15 miljoen gulden vrij voor subsidieregelingen op het gebied van ICT in het onderwijs. Dit heeft de bewindsman bekendgemaakt op de Regionale ICT-Onderwijsdag in de Amsterdamse RAI.
Een jury bestaande uit specialisten gaat beoordelen welke projecten voor een subsidie in aanmerking komen. Hierbij valt te denken aan ontwikkeling van digitaal lesmateriaal of netwerkproducten.
Hermans verwacht dat de scholen in het voortgezet onderwijs nog dit jaar aangesloten worden op het landelijk onderwijsnetwerk Kennisnet. Het basisonderwijs volgt in 2002. In totaal krijgen 11.500 scholen een aansluiting. Het ministerie besteedt tot 2002 670 miljoen incidenteel en een jaarlijks bedrag dat oploopt tot 250 miljoen aan ICT in het onderwijs. De minister hoopt meer geld binnen te halen als de regering zich in april buigt over de besteding van de financiële meevallers. "Ik zal mij in deze discussie zeker roeren."
ICT-branche
Niet alleen de overheid, maar ook de ICT-branche moet een steentje bijdragen. Hermans hield de toehoorders voor dat het onderwijs, met drie miljoen gebruikers, een sterke partij is op de markt. "Waarom zouden wij zelf nog knutselen", vroeg hij zich af. "Het wordt tijd dat ze in de hard- en softwarebranche beseffen dat het onderwijs de markt van de toekomst vormt en dus een interessante klant is. Vandaar dat wij extra druk moeten uitoefenen."
Met dit pleidooi sluit Hermans zich aan bij de mening van zijn collega Annemarie Jorritsma van Economische Zaken, die vindt dat de ICT-branche minder naar de overheid moet wijzen. De sector is rijk zat om zelf te investeren.
De minister van Onderwijs overweegt de scholen de mogelijkheid te bieden om via Kennisnet elektronisch te handelen. "De instellingen kunnen op deze manier hun boeken aanschaffen en ideeën uitwisselen. Ook valt te denken aan een vacaturebank voor onderwijzers."
Het ministerie opende vorige week een speciale site voor Kennisnet. Het is de bedoeling dat de bezoekers gaan discussiëren over het netwerk, informatie uitwisselen en de uitvoerders van tips te voorzien. Dit platform is te vinden op: http://toekomst.kennisnet.nl.