Het meest bekritiseerde element rondom Linux, de dienstverlening, staat nu volop in de belangstelling van IT-leveranciers. Veel bedrijven storten zich dan ook op dit relatief onontgonnen terrein. Diensten-specialist LinuxCare is kritisch: de meeste van die ‘nieuwe’ spelers binden zich aan een of slechts enkele distributies van het ‘open source’-besturingssysteem.
Thomas Phillips, vice-president wereldwijde verkoop bij LinuxCare, ziet in deze zogenoemde ‘distributie-binding’ van zijn concurrenten en potentiële rivalen een voordeel voor zijn bedrijf. "Wij leveren alleen diensten, niet de Linux-distributie zelf of de daarop draaiende applicaties", legt hij uit. "Het gaat er namelijk om wat het beste bij de situatie van de klant past." Hij beschouwt de marktuitbreiding van Linux-distributeurs als Red Hat dan ook niet als een grote bedreiging. Net zomin als het oprukken van meer traditionele IT-leveranciers op het gebied van Linux-dienstverlening.
Koppelen
Phillips stelt dat de meeste bedrijven die zich inlaten met Linux tot op heden alleen ondersteuning leveren voor het installeren van het besturingssysteem. Gebruikers hebben volgens hem in toenemende mate juist behoefte aan steun bij het opzetten van complete systemen en het koppelen aan bestaande IT-infrastructuur. "Wij doen dus niet alleen technische ondersteuning, maar leveren ook complete bedrijfsoplossingen." Daarnaast verzorgt LinuxCare ook consulting en ‘open source’-onderwijs, aan zowel technici als directeuren.
Veel Linux-bedrijven ontplooien nu nieuwe activiteiten met het doel hun marktbereik te vergroten. Distributeur Red Hat stapt in de dienstverlening en zet Europese kantoren op; ook de Duitse concurrent Suse breidt uit, zowel qua aanbod als qua markten. Hardwareleverancier VA Linux Systems kocht begin deze maand informatie-netwerk Andover.net om zich ook al met diensten en applicaties voor Linux in te laten.
Meer vissen
Ondertussen maken ook traditionele computerfabrikanten als IBM en Compaq zich op voor deze nieuwe, mogelijk lucratieve markt. IBM heeft hiervoor de vier grootste Linux-distributies in de armen genomen en voegt intern alle initiatieven gerelateerd aan het populaire platform samen in een nieuwe bedrijfsdivisie. Compaq lijkt op eenzelfde koers aan te varen; eind vorige maand is topman Glenn Johnson benoemd tot directeur van alle Linux-activiteiten binnen het bedrijf.
De nog altijd aanhoudende populariteit van het ‘open source’-besturingssysteem lokt veel spelers van verschillend pluimage. Dit belooft een flinke toename van het aantal vissers in de Linux-vijver. Phillips ziet dit echter als een goede ontwikkeling. "De totale markt groeit hierdoor en dat is gunstig voor ons." Het twee jaar oude bedrijf biedt zijn dienstverlening namelijk ook onder de vlag van andere IT-leveranciers, waaronder Dell, Compaq, Sun Microsystems, Hewlett-Packard, Oracle en IBM Global Services. "Bovendien is het allerbelangrijkste de expertise die je hebt", aldus de topman.
Beurshype
Ondanks de kalme houding van Phillips ten aanzien van de toename aan concurrenten, breidt LinuxCare zijn activiteiten en bereik toch uit. De ondersteuning is al enige tijd wereldwijd beschikbaar, nuanceert de vice-president, maar nieuwe landsvestigingen en samenwerkingen staan op stapel. Details mag hij nog niet verstrekken aangezien de Linux-dienstverlener zich in de zogenoemde zwijgperiode bevindt die vooraf gaat aan een aandelenuitgifte. Zoals zoveel ondernemingen die iets doen met het op de financiële markten gehypte besturingssysteem wil LinxCare de beurs op.