Telecombedrijven die hun Internet- en mobiele activiteiten losmaken en naar de beurs brengen, maken de grootste kans om te overleven op de consoliderende markt. Dit is de mening van Rob Schuyt, telecomspecialist bij Booz Allen en Hamilton. "Voor geïntegreerde bedrijven bestaat niet veel waardering."
De consolidatie van de Europese markt voor telecommunicatie is in volle gang. Na de aanvankelijke explosie van nieuwkomers, zijn nu overnames en allianties aan de orde van de dag. Met name tussen aanbieders van mobiele telefonie woedt een felle strijd.
Analisten vermoeden dat na het optrekken van de stofwolken nog maar een gering aantal partijen over zal zijn. "Vijf à zes", voorspelt Matthew Nordan van het internationale onderzoeksbureau Forrester. Analist John Matthews van Ovum voegt hier aan toe dat alleen grote bedrijven die in meer dan één land actief zijn, zullen overleven.
Onder druk
De voormalige monopolisten staan door de toenemende concurrentie onder grote druk. De alleenheersers van vroeger moeten het nu opnemen tegen nieuwe, snelle opponenten. Met alle gevolgen van dien. "Ik denk dat bijna de helft van deze grootmachten over een paar jaar niet meer in de huidige vorm bestaat", aldus Matthews. "Zij zullen allianties aangaan of slachtoffer worden van een overname."
Om te overleven kiezen deze bedrijven voor verschillende tactieken. Schuyt onderscheidt hierbij grofweg twee kampen. Enerzijds zijn er ondernemingen die ervoor kiezen onderdelen los te koppelen en naar de beurs te brengen. Voorbeelden zijn Deutsche Telekom en KPN. Dit laatste bedrijf vraagt binnenkort een beursnotering aan voor de tak voor mobiele telefonie en bracht eerder al het onderdeel voor datanetwerken onder in een alliantie met Qwest. Deze joint venture ging vervolgens ook naar de beurs.
Aan de andere kant van het spectrum staan British Telecom en France Télécom, die alle onderdelen vasthouden en kiezen voor een geïntegreerd pakket. In Nederland volhardt ook Telfort in deze aanpak.
Groeien
Volgens Schuyt maken bedrijven die onderdelen losweken en naar de beurs brengen, meer kans om te overleven in de concurrerende markt. "Deze dochters kunnen op deze manier groeien in belangrijke markten als mobiele telefonie en Internet. Bovendien zijn zij in staat allianties aan te gaan. British Telecom en France Télécom krijgen het moeilijk met hun integratiemodel. De aandelenmarkten waarderen dit minder. Hun beurswaarde ligt dus een stuk lager, waardoor hun slagkracht niet zo groot is als die van bedrijven die zich focussen."
Nordan van Forrester sluit zich hierbij aan. "KPN en Deutsche Telekom kunnen absoluut sneller handelen. Zij zien in dat de marktwaarde voor hun mobiele activiteiten verborgen blijft als deze onderdeel zijn van een groot bedrijf. Een beursgang maakt de waarde duidelijk. Dit zou wel eens de winnende strategie kunnen zijn."
Ovum-analist John Matthews is iets voorzichtiger. "Uiteraard is het belangrijk dat de waardering voor bedrijven groot is, anders zijn ze kwetsbaar voor overnames. Er speelt echter nog meer. Een beursgang is niet het belangrijkste. De snelheid waarmee bedrijven handelen hangt meer af van de directie dan van de financiële markt." Matthews geeft aan dat British Telecom dan ook over voldoende middelen beschikt om te overleven, ondanks de behoudende strategie. En een beursgang van onderdelen is in zijn ogen ook niet alles. "Het gevaar is dan dat de bedrijven hierover controle verliezen."
Vijandig
Hoe dan ook, de komende maanden zal de Europese telecommarkt in het teken staan van overnames. De vijandige acquisities van Telecom Italia door Olivetti en die van Mannesmann door Vodafone geven aan dat hierbij geen middel wordt geschuwd. De analisten menen dat vijandige overnames steeds vaker voor zullen komen.
"De overname van Mannesmann door Vodafone maakt duidelijk dat er geen verdediging mogelijk is tegen vijanden met grote portemonnees", aldus Nordan.