De stichting Gemeenteweb, een door de grote gemeenten geïnitieerd platform voor kennisuitwisseling over webtechnologie, heeft in één jaar 88 gemeenten en zes andere organisaties, waaronder een waterschap, een provincie en het Kadaster, als deelnemer ingeschreven.
Het streven is eind dit jaar tweehonderd deelnemers te hebben.
Bij de oprichting begin vorig jaar kwam Gemeenteweb meteen in het nieuws vanwege een kort geding, aangespannen door Gemnet. Gemeenteweb had zich eerst 'Gemweb' genoemd, en Gemnet was bang voor verwarring. Volgens Gemeenteweb-voorzitter Robert van Vliet had zijn organisatie Gemnet benaderd voor samenwerking, maar deze wilde alleen over de naam praten. Uiteindelijk werd Gemweb Gemeenteweb. Inmiddels wil Gemnet met Gemeenteweb praten over samenwerking, aldus Van Vliet.
Gemeenteweb is ook belangenbehartiger van gemeenten-op-internet. De belangrijkste taak is het begeleiden van gemeenten bij het via hun website ontsluiten van bestuursinformatie.
Een ander initiatief is de vorming van Nederlands 538ste gemeente, het virtuele 'Webdam'. De sitehttp://www.webdam.nl moet de toegang worden waarlangs alle gemeenten bereikbaar zijn. De ambities reiken verder dan alleen het inrichten van een webportaal. Volgens bestuurslid John Heins moeten een slimme interface en achterliggende programmatuur vragen van burgers, die niet altijd weten waar zij moeten zijn, automatisch op de goede plek bezorgen. Gemeenteweb is met een aantal geïnteresseerde bedrijven in gesprek. Eén van de eerste zaken die via Webdam operationeel worden, is de database 'Webdamvlag'. Daarin staan alle gemeenten en andere 'geografische entiteiten', die op Internet actief zijn.