Na het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft nu ook de Europese Unie haar schijnwerpers op Microsoft gericht. Mede naar aanleiding van klachten van concurrenten heeft de Unie informatie opgevraagd over Windows 2000. Er is nog niets aan de hand voor de softwarefabrikant, maar Microsoft moet wel weer de vernederende gang naar de beklaagdenbank maken.
Popgroep The Police zong ooit: ‘Every move you make/every step you take/I’ll be watching you’. Deze regels lijken ook van toepassing op de houding van de mededingingsautoriteiten ten opzichte van Microsoft. Elke stap van de onderneming lijkt zo langzamerhand op een onderzoek naar vermeend machtsmisbruik uit te draaien.
Uiteraard moet Microsoft niet zielig doen over alle aandacht van de autoriteiten. Dat hoort nu eenmaal bij de dominante positie die het bedrijf inneemt op de softwaremarkt. En er zijn teveel onoorbare praktijken van Gates en consorten aan het daglicht gekomen, waardoor krokodillentranen ongepast zijn. Toch vraagt de Europese Unie nu wel erg gretig informatie op. De instelling lijkt een beetje voorbij te gaan aan het belang dat concurrenten als Sun hebben bij een aankondiging van een onderzoek in de week van de introductie van Windows 2000.
Mario Monti
Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Eurocommissaris Mario Monti van mededingingszaken meldde dat de instelling informatie heeft opgevraagd bij Microsoft over het nieuwe product Windows 2000. De Unie doet dit mede naar aanleiding van klachten van Microsofts concurrenten.
De Europese onderzoekers willen te weten komen of Microsoft met zijn product Windows 2000 zijn dominante positie op de markt voor PC-besturingssystemen uitbreidt naar die van de server-besturingssystemen. Het belang van deze laatste markt groeit naarmate elektronische handel gemeengoed wordt. De EU heeft geleerd van het verleden en wil voorkomen dat Microsoft ook een dominante positie krijgt op de nieuwe groeimarkt.
Concurrenten van Microsoft, met Sun in de voorste gelederen, klagen dat Windows 2000 alleen werkt met functies van andere Microsoft-producten. Hierdoor raken andere bedrijven op achterstand.
Als-dan
Voorlopig heeft de EU slechts informatie opgevraagd. Van beschuldigingen is nog geen sprake en Monti weigert te praten over eventuele sancties. Toch zit Microsoft in de beklaagdenbank en lijkt de casus erg gebaseerd te zijn op veel ‘als-dan-stellingen’.
De EU treedt niet op tegen een bestaande, maar een verwachte dominante positie op de markt der besturingssystemen voor servers. Op dit punt wijkt deze zaak af van de rechtszaak die nu in Amerika gaande is. De Europese Unie loopt op de zaken vooruit, terwijl de Amerikaanse rechtbank zich buigt over een bestaande dominante positie en het vermeende misbruik hiervan.