De ‘bugs-memo’, dat beweert dat in Windows 2000 nog meer dan 63 duizend fouten zitten, noemt Microsoft Nederland onzin. Hij sprak van ‘sensatiejournalistiek’. "Het is wel opvallend dat altijd net voordat we een product lanceren, er zo’n memo voor de dag komt.
Wij hebben het nooit gezien", aldus Sander Koster, product manager bij Microsoft. Eraan toevoegend dat Windows 2K een intensiever testprogramma heeft gekend dan ooit bij Big Green. Theo Cordesius, director professional services bij Compaq, zei overigens dat "bugs een fact of life zijn" en dat Compaq bij implementaties de nodige reparaties uitvoert. Compaq heeft wereldwijd trouwens al honderden implementaties uitgevoerd en is daar, naar zijn zeggen, niet op ernstige problemen gestuit.
Nederland behoort vandaag tot de eerste landen waarin Microsofts nieuwe besturingssysteem is gelanceerd. Stabiliteit en zakelijkheid, zijn volgens Benelux-directeur John Mangelaars de steekwoorden van het product. De software is vooral bedoeld voor de zakelijke markt. Wie thuis spelletjes op zijn PC wil spelen, is beter af met Windows 98.
Ongetwijfeld zal Windows 2000 veel worden verkocht, maar binnen Microsoft circuleert momenteel een memo waarin één van de top-software-ontwikkelaars, Marc Lucovsky, zich afvraagt waarom iemand vijfhonderd dollar zou betalen voor een stuk software met meer dan 63 duizend bekende fouten en bugs. Volgens de memo bevat de broncode van Windows 2000 meer dan 21 duizend ‘uitgestelde’ bugs, waarvan een niet te bepalen deel door Microsoft wordt aangemerkt als ‘echte problemen’. Mangelaars zei het memo nooit gezien te hebben.
Omdat de ICT-infrastructuur copmplexer wordt, met convergerende netwerken en meer en ingewikkelder apparatuur, is de besturing van datastromen geen sinecure. De langverbeide Active Directory moet het netwerkbeheerders makkelijker maken de stabiliteit van netwerken te garanderen.
Een upgrade van Windows NT workstation naar W2K Professional (de desktop-versie) komt op ongeveer 500 gulden. Een opwaardering van de serversoftware komt op ongeveer 1700 gulden. Behalve ABN-Amro, die in tv-spotjes liet zien het het nieuwe besturingssysteem al toe te passen, gaan in Nederland onder andere A-Line, Videoland, Radio M en VNU-NCW over.