De FBI richt zich in de jacht op de hackers die vorige week de websites van onder andere Yahoo, Amazon en CNN lamlegden, op universiteiten in Californië en Oregon.
Een netwerkbeheerder van de universiteit van Santa Barbara heeft bevestigd dat één van hun desktopcomputers was betrokken bij de aanval op CNN’s website vorige week dinsdag.
Ook computers op de universiteiten Stanford en Ucla zijn door hackers gebruikt in de aanval van vorige week.
Het feit dat de computers zijn gebruikt, wil nog niet zeggen dat ook studenten of medewerkers van de betrokken universiteiten een rol hebben gespeeld in de cyber-aanval.
De software die nodig was voor de aanval, kan ook in het geheim zijn geïnstalleerd via een Internet-verbinding.
Dit weekend leek het spoor van de hackers te leiden naar Duitsland. De FBI onderzocht aanwijzingen die wezen in de richting van de ‘bekende’ computerkraker Mixter. Die zou inbreken in computernetwerken met een programma genaamd Barbed Wire of Stacheldraht (prikkeldraad). Beide sporen – Californië en Duitsland – zouden het juiste kunnen zijn, maar het is ook mogelijk dat ze slechts leiden naar een ‘zombie-computer’. De FBI lijkt er vooralsnog van uit te gaan dat er vorige week sprake was van een goed georganiseerde, wereldwijde cyberaanval.
Overigens ontkent de Duitse hacker Mixter enige betrokkenheid bij de grootscheepse aanval. In een email aan het Duitse persbureau DPA stelt hij niet de maker te zijn van het programma Barbed Wire. Wel geeft hij toe het programma Tribe Flood Network te hebben ontwikkeld, dat uiteindelijk hetzelfde effect heeft als Barbed Wire. Volgens Mixter is de ‘prikkeldraad’-software geschreven door een andere Duitse hacker, die onder de naam ‘Randomizer’ het WWW onveilig maakt.