Overnames zullen dit jaar het beeld van de wereldwijde telecommarkt bepalen. De acquisitie van Mannesmann door Vodafone is nauwelijks beklonken of de volgende dient zich aan. Internationale Internetdiensten via mobiele telefoons vormen het speerpunt van de nieuwe grootmachten.
Na liberalisatie volgt consolidatie. In eerste instantie ontstaan er duizend-en-een aanbieders van telefonie, waarna de overnames aanvangen. Het resultaat in Europa: een vijftal grootmachten met dominante trekjes en een groter aantal kleinere bedrijven dat zich richt op de kruimels van de gespecialiseerde markten.
De overname van Mannesmann door Vodafone is nog maar het begin. De enorme toekomstverwachtingen van de telecommarkt, met Internettoegang via mobiele telefoons als belangrijkste applicatie, maken enorme geldstromen los. Aanbieders kunnen hiermee investeren in overnames die Internet via mobieltjes en grote webportalen mogelijk maken.
KPN en Orange
Vodafone heeft na de overname van Mannesmann en de samenwerking met het Franse Vivendi zijn pakket compleet. Ook andere partijen werken aan dit soort pakketten en een toppositie in Europa. Onderzoeksbureau Forrester wedt op een overname van Telefónica door British Telecom en een bod van Deutsche Telekom op Cable & Wireless.
KPN, France Telecom en het Japanse NTT Docomo tonen interesse in Orange. Deze Engelse aanbieder van mobiele telefonie komt vrij na de overname van moedermaatschappij Mannesmann. De stijgende beurskoers biedt KPN mogelijkheden om dit te kunnen bekostigen. Partners Qwest en BellSouth, ook al behulpzaam bij de koop van het Duitse E-Plus, lijken hierbij bereid hulp te bieden. MC