Internetverkeer moet met de snelheid van het licht over deze aardkloot reizen. Dat is de visie van Lucent Technologies, die natuurlijk een graantje van deze markt wil meepikken.
En de inzet is hoog. RHK, een Amerikaans onderzoeksbureau van telecommunicatiemarkt, verwacht dat in 2003 wereldwijd voor vijftien miljard wordt besteed aan apparatuur om data en spraak via glasvezel kabels rond te pompen. Ter vergelijking: in 1999 kwam dit bedrag niet hoger dan drie miljard dollar.
Optische netwerken bestaan uit uiterst nauwkeurig werkende componenten, zoals lasers en versterkers die de capaciteit van de haardunne glasvezel draden vergroten, en krachtige machines die de grote verkeersstromen rond de wereld kunnen leiden.
De gigant Lucent moet het echter opnemen tegen twee belangrijke rivalen: Nortel Networks en Cisco. In de coulissen staan echter ook tal van beginnende bedrijfjes te trappelen om de markt te veroveren. Optical Networking en Corvis bijvoorbeeld. Een derde aanvalslinie vormen de bedrijven die onderdelen maken voor optische componenten. Te denken valt aan JDS Uniphase die het afgelopen jaar bijna twintig miljard dollar heeft besteed.
"Er zijn tal van andere dieren die de dinosaurussen omcirkelen en hun eieren stelen. En, hoewel Lucent een krachtige onderneming is, moet zij toch oppassen voor die jongens", zegt Jim Jungjohann in The Wall Street Journal. Jungjohann is analist bij CIBC World Markets.
Lucent heeft nog wel wat in de eigen productiewijzen recht te zetten om zijn vooraanstaande rol te kunnen blijven spelen. Het meest heeft het te duchten van aartsrivaal Nortel Networks, die met zijn OC 192-switch een voorsprong heeft genomen op Lucent. Daarentegen heeft het vroegere AT&T-onderdeel een goede naam en neigen klanten ernaar zaken te doen met grote bedrijven. Sprint bijvoorbeeld investeert al jaren in een glasvezel netwerk. "We houden de start-ups goed in de gaten", zegt Neil Grenfell, vice president of advanced technology research and planning bij Sprint. "Maar wij willen zaken doen met een bedrijf dat er morgen ook nog is en over genoeg reserves voor de lange termijn beschikt."