Terwijl de acceptatie van Linux door reguliere, commerciële computerbedrijven toeneemt, grijpen kleinere IT-leveranciers de populariteit van dit ‘open source’-besturingssysteem aan om zich omhoog te werken. De aangekondigde ‘fusie’ tussen Corel en Inprise/Borland is hiervan een indicatie. Linux is hoe dan ook nog altijd omstreden: is het een strohalm of biedt het toekomst?
De meningen van managers en analisten over dit besturingssysteem zijn nog altijd verdeeld. Onderzoeksbureau Gartner bijvoorbeeld noemt het niet meer dan een hype; anderen zien Linux als een serieuze concurrent voor Windows NT. Maar het zou hoe dan ook een overspannen markt zijn. Daarbij wordt voornamelijk gedoeld op de aandelenmarkt, waar Linux een aantrekkingskracht heeft die niet onderdoet voor die van Internet-bedrijven.
Gebakken lucht
De overname van mediabedrijf Time Warner door online-dienst America Online vormde een bewijs dat de hype van Internetaandelen niet alleen uit gebakken lucht bestaat. Voorstanders van Linux zien een zelfde erkenning in Corels overname van Inprise/Borland begin deze week. Die ‘fusie’ geschiedt middels een aandelenruil ter waarde van 1,071 miljard dollar (44 procent van de aandelen Corel). Hierdoor ontstaat een gecombineerd bedrijf met een beurswaarde van 2,44 miljard dollar. Corel en Inprise/Borland behaalden vorig jaar tezamen een omzet van 418 miljoen dollar.
De twee bedrijven zeggen nu een volledig bereik aan applicaties en diensten voor Linux te bieden. Inprise/Borland levert naast de bekende Borland-ontwikkelhulpmiddelen ook middleware en applicatieserversoftware. Corel concentreert zich op zijn kantoorpakket Wordperfect (voor Windows en Linux) en heeft sinds november vorig jaar een eigen, gebruiksvriendelijke Linux-variant, gebaseerd op de Debian-distributie.
Vreemde eenden
Het samengaan van deze twee verschillende softwareleveranciers heeft analisten dan ook de wenkbrauwen doen optrekken. Inprise/Borland houdt zich weliswaar net zoals Corel in toenemende mate bezig met Linux, maar veel experts bestempelen die omarming van Linux als een noodgreep van kwakkelende bedrijven die hopen te profiteren van de hype rond het ‘open source’-besturingssysteem. Hetzelfde sceptische oordeel is van toepassing op de nu aangekondigde overname.
Slechts een enkele analist was positief en sprak van het ontsluiten van een nieuwe, groeiende markt. Het inlijven van Inprise/Borland is volgens die optimistische visie een logische stap. Onderzoeksbureau IDC is vooralsnog sceptisch, maar ziet voor Corel wel waarde in de expertise van het personeel en in de middleware- en serverproducten van Inprise/Borland.
Feit is dat andere spelers op de Linux-markt ook hun bereik vergroten. Vorige maand kocht Linux-leverancier Red Hat applicatie-ontwikkelaar Cygnus Solutions en het haalt nu banden aan met leveranciers van serverprogrammatuur en middleware, zoals Oracle en IBM. Verder is systeemleverancier VA Linux Systems in januari gefuseerd met Andover, eigenaar van een reeks webportalen voor ontwikkelaars. De vraag is of dit het begin is van een nieuwe trend op Linux-gebied of slechts pogingen van relatief kleine leveranciers om zich groter voor te doen.