Motorola kan de 500 MHz-uitvoering van zijn Power-PC G4-processor nog steeds niet in grote hoeveelheden produceren. Apple gebruikt die chip in zijn nieuwste Macintosh-systemen en had modellen met 500 MHz G4-chips al in augustus vorig jaar aangekondigd.
Deze machines zouden in oktober beschikbaar zijn, maar Apple stelde dat diezelfde maand uit tot november. De leveringsproblemen ontstonden niet alleen doordat de massaproductie niet op gang kwam, maar ook omdat de G4 op kloksnelheden van 500 MHz en hoger data-corruptie in het cache-geheugen kan veroorzaken.
Revisie 2.8 van de G4-processor moest dat probleem oplossen. Dat ontwerp is in december afgerond, maar de chip blijft mondjesmaat verkrijgbaar. Motorola zou slechts twee tot drie 500 MHz-chips kunnen halen uit silliciumplakken (wafers) van driehonderd processoren; een verhouding van maximaal 1 procent. Het bedrijf houdt vol dat er geen problemen zijn met het productieproces op basis van koperen transistorverbindingen. De fabrieken zouden zelfs sporadisch processors afleveren die stabiel kloksnelheden van 550 en 600 MHz halen. Al met al blijft de productie van officiële, aangekondigde chips achter op de beloofde en door Apple verwachte leveringen.
Apple heeft eind vorig jaar de hulp van IBM ingeroepen. Die partner in de uiteengevallen Power-PC alliantie (Apple, IBM en Motorola) moet vanaf het eerste kwartaal van dit jaar chips voor Apple produceren. IBM zegt dat de eerste 500 MHz G4-chips op z’n vroegst in mei verschijnen.
De Power-PC-partners zijn elk een eigen weg ingeslagen voor de toekomst van dat processorplatform. Motorola geeft de voorkeur aan ingebedde multimedia-toepassingen. Apple houdt vast aan zijn desktopsystemen. IBM kiest voor processorontwikkeling voor zijn RS/6000- en AS/400-servers. De daarvoor gebruikte bedrijfseigen Power-PC-variant, Power4, heeft de 660 MHz in zicht.
Motorola produceert nog altijd processoren voor Apple omdat die zelf geen chipfabrieken heeft. De chipproducent werkt ook aan een nieuwe G4-basisarchitectuur (codenamen G4 Plus en G4 II) die 700 MHz en hoger moet halen. Die chips worden waarschijnlijk in juni geïntroduceerd.
Inmiddels doen berichten de ronde dat Apple zo gefrustreerd is door Motorola dat het kijkt naar andere processorplatformen. De naam van chipontwerper Transmeta duikt in dit verband steevast op. De vorige maand onthulde Crusoe-processors van dat bedrijf beloven niet alleen hoge kloksnelheden, maar zijn ook energiezuinig en bieden bovendien een geavanceerde vorm van emulatie. Dat laatste element zou het overzetten van systeemsoftware relatief eenvoudig moeten maken. Apple verstrekt geen commentaar op deze berichten.