Softwarebouwer Quercus Corporation uit Woerden is failliet. Participatiemaatschappij ING IT fund, dat acht miljoen gulden investeerde in het bedrijf, heeft zich teruggetrokken als geldschieter. Quercus liquideerde eind 1999 zijn verkooporganisatie en hevelde zijn R&D-tak over naar Pro-Link Management Support te Voorburg. Het opereert nu onder de handelsnaam Quercus Research.
Directeur Paul Snijders spreekt over een nieuw bedrijfsmodel. "Twee jaar geleden waren we nog niet klaar voor de massamarkt. Vorig jaar hebben we onze software herschreven op basis van objectoriëntatie. We verkopen de software nu niet meer zelf, maar maken gebruik van partnerbedrijven."
Veel tamtam
In maart 1998 maakte Quercus met veel tamtam zijn plannen wereldkundig. Een kapitaalsinjectie van het ING IT fund zou de internationalisatie moeten financieren en directeur Snijders voorzag destijds een beursgang voor het jaar 1999. Hij claimde toen al een vestiging in Duitsland te hebben en de Belastingdienst als klant te hebben verworven. Een en ander bleek genuanceerder te liggen. Het ging slechts om een reseller van Quercus in Duitsland en een proefproject bij de fiscus.
Het gebrek aan succes, dat resulteerde in het faillissement van Quercus Corporation, wijt Snijders aan het feit dat het product twee jaar geleden nog niet klaar was voor de massamarkt. "De technologie had opschoning nodig. Dat is nu achter de rug en we gaan ervoor zorgen dat het van de grond komt."
Twijfels over relatie
Het vertrouwen dat Snijders nog heeft in Quercus wordt niet door iedereen gedeeld. Gerd von Bruch van Innodata, de Duitse distributiepartner, heeft zijn twijfels over de relatie met Quercus. "Wij hebben nog wel contact, maar doen momenteel geen zaken meer met ze. Quercus heeft ons een nieuw contract aangeboden, maar met de condities die erin staan, kunnen we niet akkoord gaan. We zijn nog aan het onderhandelen."
Het faillissement van Quercus Corporation heeft in ieder geval ook financiële slachtoffers gemaakt. Reclamebureau Normad & Blend uit Schiphol-Rijk zegt voor meer dan honderdduizend gulden het schip in te zijn gegaan. "Die vorderingen die we nog hebben, kunnen we wel op onze buik schrijven", zegt directielid Edwin Entrop teleurgesteld. Vooral de handelwijze van Quercus vond hij dubieus: "Ze deden moeilijk over bepaalde rekeningen. Ze rekten betalingen of betwistten ze zelfs. Op een gegeven moment zijn we een betalingsregeling overeengekomen waar vervolgens weer een ander directielid op terugkwam."
Geschiedenis
De technologie van Quercus vindt zijn oorsprong op de Technische Universiteit Delft. Het bedrijf 4C, waarin naast Paul Snijders ook Ronald Tetteroo betrokken was, ontwikkelde op basis van het academische onderzoek een softwareproduct voor het ontsluiten van informatie uit databases met behulp van natuurlijke taal, in plaats van complexe query’s. Omdat 4C koos voor de Macintosh als platform kende het geen succes. Een faillissement volgde.
Dit faillissement ging gepaard met ruzies en rechtszaken. Via een veiling kreeg Snijders de rechten over de technologie in handen en startte zijn nieuwe bedrijf Quercus. Ronald Tetteroo wikkelde het faillissement af en begon in 1994 het bedrijf Infodjini, later omgedoopt in Inforay. Beide bedrijven bouwden voort op hun eigen basis en ontwikkelden vergelijkbare software, dit keer allebei voor het in populariteit toenemende Windows-platform.