Problemen bedreigen de aanpak van de tekorten op de arbeidsmarkt voor automatiseerders. Uit een brief van het Ministerie van Economische Zaken aan de leden van de taakgroep ‘Werken aan ICT’ blijkt dat absoluut onduidelijk is op welke manier de projecten bijdragen aan de oplossing van de personeelstekorten. Ondertussen ontstaan grote vertragingen en neemt de irritatie toe.
Kees Vijlbrief, directeur Algemeen technologiebeleid van Economische Zaken (EZ), laat in een schrijven aan de leden van de ‘werkgroep Risseeuw’ weten dat bij de uitvoering van de aanbevelingen nog veel vragen onbeantwoord zijn. "Voor vrijwel alle projecten geldt dat nog onvoldoende duidelijk is welke bijdrage in concreto wordt geleverd aan het oplossen van het ICT-tekort, op welke wijze het bedrijfsleven participeert en op welke reguliere middelen een beroep kan worden gedaan."
De taakgroep, onder leiding van Ton Risseeuw, presenteerde in oktober vorig jaar een aantal aanbevelingen voor de bestrijding van de problematiek op de arbeidsmarkt. Nu werken de betrokkenen aan de uitvoering van de aangedragen oplossingen.
Vertraging
Dat de uitwerking van de plannen niet verloopt zoals gewenst, blijkt wel uit de problemen die het ‘mbo-project’ omgeven. Dit initiatief, dat er onder andere voor moet zorgen dat tienduizend extra mbo’ers de arbeidsmarkt voor automatiseerders betreden, dreigt grote vertraging op te lopen.
Volgens projectleider Marijke Herben, werkzaam bij KPN, het bedrijf dat dit initiatief heeft ‘geadopteerd’, heeft EZ een verzoek om een voorschot niet ingewilligd, waardoor de uitvoering te laat van start gaat. "Wij moeten wachten op de voorjaarsnota. EZ wil namelijk alle plannen tegelijk behandelen. Wij hebben het geld echter nu al nodig." Aangezien het project gebonden is aan de start van de collegejaren, dreigt een vertraging van een jaar. "Ik vind het teleurstellend dat het ministerie niet van de koninklijke weg wil afwijken als dat nodig is."
Knelpunten
In een overzicht van het ministerie over de stand van zaken omtrent de plannen van de Taskforce komt een groot aantal knelpunten naar voren. EZ en de projectleiders verschillen nogal van mening over de aard van de problemen. Zo vindt het ministerie dat de projectleiders van het plan om meer allochtonen naar de ICT-branche te lokken, meer nadruk moeten leggen op concrete acties dan op onderzoek. De uitvoerders hebben hierover een andere mening.
Projectleider Ron Bormans, in het dagelijks leven lid van het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam, verbaast zich over de knelpunten van EZ. "Ik erger mij aan het gebrek aan communicatie. Ik heb van niemand ooit iets gehoord over de projecten." Bormans wil de problematiek op een fundamentele manier aanpakken, terwijl EZ meer directe actie verwacht. "Daar ga ik nu over praten met het ministerie. Zij moeten mij wel overtuigen, want ik ben niet de uitvoerder van EZ."
Sneller
Willem van Oosterom, directeur van stichting Axis, verschilt eveneens van mening met het ministerie over de gesignaleerde knelpunten. De projectleider van het initiatief dat een verbetering van het imago van de branche nastreeft, kiest, net als Bormans, voor een diepgaande aanpak. EZ wil echter snel reclame maken. Fred Mulder, betrokken bij de ICT-netwerkacademie, zegt dat de knelpunten die EZ signaleert, lang niet altijd overeenkomen met die van de betrokkenen. "De knelpunten van de projectleiders lijken mij veel belangrijker."
Van Oosterom geeft verder aan dat hij als projectleider sneller wil gaan met de uitvoering van de plannen omtrent de imagoverbetering van de ICT-branche. "Maar wij krijgen die ruimte nog niet van EZ. Wij moeten wachten op financiële duidelijkheid."