Erp-leveranciers als Oracle, Baan en SAP zijn al jaren in de weer met het bouwen van software voor het beheren van toeleveringsketens (scm ofwel supply chain management). Sinds een klein aantal maanden slagen ze er in concurrerende producten op de markt te brengen. Specialisten op het gebied van scm zoals i2 Technologies en Manugistics zitten inmiddels stevig in het zadel en laten zich niet meer uit de markt drukken.
Oorspronkelijk domineerden i2 Technologies, Manugistics en Numetrix de markt voor deze geavanceerde bedrijfsoverschrijdende planningssoftware. Nadat ruim twee jaar geleden de gevestigde erp-leveranciers massaal aankondigden de scm-markt te betreden, gingen marktkenners ervan uit dat de gespecialiseerde scm-bouwers het niet lang in hun eentje zouden redden. Baan kocht de specialist Berclain en Caps Logistics en JD Edwards wist vorig jaar de hand te leggen op Numetrix. Oracle en SAP bouwde hun functionaliteit zelf. De meeste specialisten wisten zichzelf echter te handhaven.
Zelf bouwen versus integreren
Baan en JD Edwards hebben veel tijd nodig om de aangekochte software te integreren in de eigen software. Terwijl de ‘groten’ werkten aan hun software, konden de kleine gespecialiseerde jongens rustig sleutelen aan hun marktpositie. Pas het afgelopen jaar doen de erp-spelers serieus mee op de scm-markt. Zo is SAP met zijn APO-software (Advanced Planning and Optimization) in een jaar tijd vanuit het niets op de derde plaats terechtgekomen.
Marktleider i2 Technologies wist grote orders binnen te halen, onder meer bij consumentendivisie van Philips. Het bedrijf introduceerde eind 1999 de virtuele marktplaats TradeMatrix.com waar leveranciers en afnemers planningsinformatie kunnen uitwisselen. Het succes van i2 komt tot uitdrukking in een ongekende waardering voor het bedrijf; alle aandelen bij elkaar zijn zo’n achttien miljard dollar waard. Wat omzet betreft is Baan even groot als i2, maar heeft slechts een waarde van 1,6 miljard. De geruchten van vorige week dat het Nederlandse softwarebedrijf door het Amerikaanse i2 zou worden overgenomen, komen dan ook niet uit de lucht vallen. In een dergelijk scenario verwerven de Amerikanen een bedrijfsbreed erp-pakket en vullen dat aan met hun eigen gespecialiseerde planningssoftware. Bovendien koopt i2 met de klanten van Baan een belangrijke Europese marktpositie. Het blijft echter bij geruchten en Baan lijkt alles op alles te zetten om zelfstandig te blijven.
Volwassen pakket
Het Duitse SAP komt in mei inmiddels met APO 3.0 op de markt. Deze versie geldt als eerste echte volwassen planningspakket met geavanceerde functionaliteit. De Amerikaanse bandenfabrikant Goodyear gebruikt APO voor het optimaliseren van zijn toeleveringsketens. Vanuit het Europese distributiecentrum in Philipsburg worden dagelijks honderdduizend banden verscheept. De toepassing van APO brengt planningsgegevens van de verschillende SAP R/3-systemen van Goodyear (dat wereldwijd honderd fabrieken heeft) samen. De logistieke kosten zijn met 20 tot 30 procent afgenomen.
In de eerste fase van het implementatieproject werkt Goodyear vooral aan de basistechnologieën zoals demand planning (op basis van historische gegevens en verwachtingen) en cross system ATP (available to promise; wereldwijd in alle systemen kunnen nagaan wanneer een bepaald product leverbaar is). In de tweede fase, die het bedrijf binnenkort ingaat, maakt Goodyear gebruik van APO 2.0 en voegt het transport management en strategische planning aan zijn planningssysteem toe.
Vooralsnog biedt het systeem naar eigen zeggen grote voordelen. Voorheen waren er 21 systeemtransacties nodig om een volledig beeld van de toeleveringsketen te krijgen. Met de twaalf operationele planningssystemen duurde het vier tot zes weken voordat een planningscyclus was doorlopen. Tegenwoordig neemt het slechts een of enkele seconden in beslag, omdat APO een geïntegreerd planningssysteem is en met een geheugenresidente database werkt (die wel continu gesynchroniseerd wordt met de transactiesdatabase van R/3).
Eind vorig jaar kondigde Baan zijn eigen scm-product aan. Het bedrijf is er echter nog niet in geslaagd de markt te veroveren. JD Edwards is momenteel nog druk bezig met het integreren van de software van Numetrix. De ervaring van onder meer Baan wijst uit dat dit een tijdrovend proces is.
Supply Chain Management
Software voor scm optimaliseert productie- en distributieprocessen over een keten van bedrijven. De erp-systemen van afzonderlijke bedrijven, die de interne processen stroomlijnen, worden daarbij als het ware aan elkaar geknoopt. De beoogde voordelen zijn verkleining van de voorraden, betere klantenservice, betere relaties tussen leverancier en afnemer en het sneller op de markt brengen van producten.