De invoering van de nieuwe cao voor Getronics gaat opnieuw gepaard met problemen. De leden van de vakbonden stemmen vooralsnog niet in met het principeakkoord. Met name voormalige medewerkers van Wang en Raet wantrouwen de arbeidsvoorwaarden van Getronics.
In december vorig jaar bereikten de vakbonden en Getronics een principe-akkoord over een nieuwe cao. De onderhandelingen verliepen vlot en de invoering van de nieuwe overeenkomst leek dan ook niet meer dan een kwestie van tijd.
Daar denken de vakbondsleden van Getronics anders over, zo bleek vorige week. Tijdens een rumoerige ledenvergadering uitten zij kritiek op het akkoord. Werknemers willen pas met de nieuwe cao instemmen als zij de integrale tekst hebben bekeken. De bonden brachten de collectieve overeenkomst dan ook niet ter stemming. Een tekstcommissie zal nu de volledige tekst opstellen en ter goedkeuring voorleggen aan Getronics en de bonden. Vervolgens ontvangen alle leden de integrale tekst, waarna er een nieuwe ledenvergadering plaatsvindt.
De houding van de leden is een tegenvaller voor de vakbonden. De invoering is hierdoor enkele maanden vertraagd. "Het proces is nu verstoord", zegt Jeroen Sparla van VHP.
Niet alleen de gebrekkige communicatie speelt een rol. De voormalige werknemers van Wang en Raet, die nu vallen onder de overkoepelende Getronics-cao, vrezen dat zij te maken krijgen met slechtere arbeidsvoorwaarden. "Getronics staat nu eenmaal niet bekend om de beste arbeidsvoorwaarden. De naam van het bedrijf maakt de mensen van Wang en Raet bezorgd", aldus Holterman. "Er is sprake van een algeheel gevoel van onbehagen bij deze mensen", vult Sparla aan. "Velen voelen zich niet goed verwelkomd bij Getronics. Er zijn wel garanties, maar zij vrezen dat hun arbeidsvoorwaarden ieder jaar ter discussie komen. Zij willen elke punt en komma dan ook uitgespeld zien."
De bonden twijfelen of de leden volgende keer wel akkoord gaan. "We komen er wel uit", zegt Wim Burggraaf van CNV. Holterman is minder overtuigd. "Het zou best kunnen dat de leden de inhoud wegstemmen. Het wordt een zware dobber.