In Amerika jagen jonge IT-bedrijven op de technisch geschoolde medewerkers van de gevestigde orde. Zij brengen de hoofden van automatiseerders op hol met aandelen en opties, waardoor velen besluiten de bestaande grootmachten de rug toe te keren en de overstap te wagen. Nederland loopt op dit gebied duidelijk achter.
Uit een rapport van onderzoeksbureau Meta Group blijkt dat de prijs van Amerikaanse netwerkspecialisten het afgelopen jaar met 25 tot 40 procent is gestegen. Goede kennis van ICT-netwerken wint aan belang. Bedrijven lonken dan ook in toenemende mate naar de gunsten van de professionals, waardoor de kosten van de schaarse automatiseerders stijgen.
Niet alleen netwerkspecialisten zijn gewild op de arbeidsmarkt. Eigenlijk kunnen alle automatiseerders sinds jaar en dag kiezen uit een keur aan werkgevers.
Dynamisch
De jonge automatiseringsbedrijven met een notering aan de beurs, of met plannen in die richting, vormen een nieuwe partij op de arbeidsmarkt. En een aantrekkelijke. Want deze startups, die zich meestal richten op Internet, zijn niet alleen jong en dynamisch, maar zij kunnen het personeel ook nog eens aantrekkelijke aandelen- en optiepakketten bieden. Immers, de meeste dot.coms doen het enorm goed op de beurs, ook al zijn de aanloopverliezen vaak groot. De meest succesvolle emissies in 1999 komen in Amerika op naam van Internetbedrijven.
In de Verenigde Staten richten deze nieuwkomers zich voornamelijk op werknemers van de gevestigde ondernemingen als Cisco, Hewlett-Packard en Intel. Een logische stap, want deze organisaties beschikken over gespecialiseerde automatiseerders die gewend zijn aan een zekere dynamiek. De genoemde bedrijven bieden ook aandelenpakketten, maar kunnen meestal niet op tegen de astronomische bedragen die bij de jonge concurrenten omgaan.
Nederland
In Nederland is deze ontwikkeling nog niet in gang gezet. Daar is een aantal redenen voor aan te wijzen. Allereerst is de toestroom van jonge bedrijven die een beursnotering aanvragen lang niet zo enorm als in Amerika. Zo telt de Amsterdamse beurs wel een aantal IT- en telecomfondsen, maar geen Internetbedrijven. Ook de instelling van de werknemers speelt een rol. Nederlanders zijn over het algemeen een stuk minder avontuurlijk dan Amerikanen, waardoor de aantrekkingskracht van de jonge, beursgenoteerde bedrijven kleiner is.
De belangrijkste reden is echter het belastingsstelsel. In Nederland moeten werknemers een groot deel van de opbrengsten uit aandelen afdragen. Deze regeling maakt het minder aantrekkelijk om dit soort pakketten aan te bieden. Hierdoor wordt de nieuwe bedrijven een middel ontnomen om talentvol personeel aan te trekken. Want zij beschikken meestal niet over voldoende geld om een hoog salaris te bieden. Met name de toppers blijven hierdoor weg. En dat is nu juist het probleem. Toon den Heijer, directeur van het IT-fonds van Gilde Investment gaf onlangs in Computable aan dat hij veel ondernemingsplannen van Internetstarters op zijn bureau krijgt, maar dat de kwaliteit vaak tegenvalt. Oorzaak hiervan is de onervarenheid van de indieners. De ‘oude rotten’ laten zich niet verleiden tot een carrière bij zo’n nieuwkomer.
Toenemende druk
Woordvoerder Paul Straathof van Cisco geeft aan dat zijn bedrijf in Nederland dan ook weinig te duchten heeft van de startups. ‘Wij merken wel een toenemende druk. Door een goede sfeer te creëren, waarbij vrijheid en ontplooiing voorop staan, houden wij onze mensen binnen.’ Ook de Nederlandse vestiging van Hewlett-Packard (HP) zegt geen last te hebben van jonge beursgenoteerde bedrijven. ‘De mensen die wij aan dit soort ondernemingen kwijtraken zijn op de vingers van één hand te tellen. Dan zijn er ook nog een paar werknemers die een eigen bedrijf starten, maar dat levert echt geen problemen op’, aldus personeelsmanager Piet Ross.
Cisco en HP bieden hun werknemers aandelen- en optieregelingen aan, ondanks het in hun ogen ongunstige belastingklimaat in Nederland. ‘Op den duur kunnen onze mensen er toch geld aan overhouden. Als de koers van HP blijft stijgen, levert dit soort regelingen best wel wat op’, zegt Ross.
Door de versoepeling van de regels omtrent een beursnotering, zullen dit jaar de eerste Nederlandse Internetbedrijven zich aanmelden voor een notering. Straathof en Ross verwachten evenmin dat dit het personeelsverloop vergroot. ‘Ik houd hier geen rekening mee’, aldus Ross. Cisco zou een toename van het aantal starters toejuichen. ‘Wij hebben dergelijke bedrijven nodig voor onze eigen groei. Wij kunnen hen dan overnemen of een aandeel nemen’, zegt Straathof.
Aandelen steeds belangrijker
Aandelenpakketten vormen een steeds belangrijker onderdeel van de arbeidsvoorwaarden van de Amerikaanse managers. Een onderzoek van The Conference Board geeft aan dat 87 procent van de onderzochte bedrijven hun directie belonen met aandelen en opties.
Het onderzoeksbureau bekeek de arbeidsvoorwaarden van 1932 Amerikaanse bedrijven in veertien sectoren. De salarissen van het management zijn het hoogst bij verzekeringsbedrijven; 2,7 miljoen gulden inclusief aandelen. De telecombranche volgt op de tweede plaats met een beloning van 2,4 miljoen.