De Europese Commissie stelt de veiling van licenties voor mobiele telefonie ter discussie. Dit blijkt uit de recente Mededeling over de herziening van de telecommunicatieregelgeving. Kenners zien het stuk als een opdracht aan de Tweede Kamer om de veiling te heroverwegen.
De Nederlandse overheid verdeelt de vergunningen voor mobiele telefonie middels een veiling. Dit jaar organiseert de overheid de veiling van de vergunningen voor Umts, de opvolger van GSM. De opbrengst is voor de staat. Enkele aanbieders zijn tegen de veiling. De markt is in hun ogen niet klaar voor een nieuwe aanbieder. Bovendien hebben de winnaars van de vorige veiling hun investering nog niet terugverdiend.
De EC verbiedt de veiling niet, maar geeft wel aan dat de overheid moet aantonen dat het nodig is voor een efficiënt gebruik van het radiospectrum. Ook moeten de vergoedingen voor de vergunningen een afspiegeling vormen van de administratieve kosten. Europarlementariër Wim van Velzen, rapporteur van de Mededeling, zegt dat de EC zich bewust is van de negatieve effecten die de hoge licentie-prijzen hebben op investeringen en rentabiliteit van de kopers. De lidstaten vullen indirect de schatkist, omdat ze meer kosten doorberekenen dan alleen administratieve lasten. "Ik acht het denkbaar dat de Tweede Kamer, die achter de feiten aanloopt, nut en noodzaak van de veiling gaat heroverwegen", aldus Van Velzen.
Telfort wil in zijn reactie op de Mededeling aantonen dat de veiling niet leidt tot een efficiëntere verdeling van het spectrum. Telforts Rob van den Hoven van Genderen betoogt dat bedrijven, die door de veiling teveel betalen voor de licenties, minder snel lagere prijzen kunnen aanbieden. Bovendien vindt hij dat de opbrengst van de veiling moet terugvloeien naar de sector zelf. "Ook andere Europese landen gaan veilen. Wij bereiden ons dan ook voor op een veiling, maar komen tevens in verzet."
Advocaat Hein Hobbelen van Stibbe Simont Monahan Duhot in Amsterdam meent ook dat de telco’s een moeilijke strijd voeren. Het stuk van de EC is een voorstel, waaraan nog geen rechten te ontlenen zijn. Hij ziet de Mededeling als een discussiestuk voor het Parlement. "Ik verwacht niet dat de Kamer zal terugkomen op de veiling, maar het zou kunnen dat er strengere randvoorwaarden worden gesteld. Gezien de enorme opbrengsten van de veilingen zijn de belangen van Nederland erg groot." De EC stelt in ieder geval ter discussie of de opbrengsten ten goede kunnen komen van het algemeen budget.