Het Dobelle Institute heeft een kunstmatig oog ontwikkeld. De 62-jarige blinde ‘Jerry’ kan gedeeltelijk weer zien dankzij een bril-met-camera systeem dat direct is verbonden met zijn hersenen. Het geheel wordt aangestuurd door een op de heup gedragen computer die vijf kilo weegt.
De testpersoon, die alleen bekend is onder het pseudoniem ‘Jerry’, kon tot zijn 36ste zien. Hij schreef zich als vrijwilliger in voor dit project en kreeg vijf jaar later (in 1978) het implantaat. Sindsdien hebben onderzoekers gewerkt aan de verbetering van de software.
Via het kunstmatige oog kan ‘Jerry’ nu een raster van honderd lichtpunten waarnemen. Dit beperkte beeld stelt hem in staat grote letters te lezen en objecten in een kamer te onderscheiden.
Afgelopen donderdag vond de eerste publieke demonstratie van dit systeem plaats. De voorheen blinde man kon daarbij een paspop en een zwarte doek in een kamer vinden, en vervolgens de lap over het hoofd van de pop leggen.
Het Dobelle Institute is een bedrijf in New York dat medische apparatuur fabriceert. Onderzoeker en voorzitter William Dobelle beschrijft dit project in de januari-editie van het Asaio Journal, een uitgave van de American Society of Artificial Internal Organs.