Toonaangevende leveranciers als IBM, Oracle en SAP zijn voorlopig niet van zins hun software als opensource-product aan te bieden. Wel struikelen ze over elkaar heen om hun softwarepakketten naar het Linux-platform te poorten, dat wel gratis en open is. Het zogenoemde opensource-model beperkt zich daarmee tot besturingssystemen en krijgt voorlopig geen toegang tot database- en applicatiesoftware.
Softwareleverancier Inprise maakte vorige week bekend zijn databank Interbase ‘vrij te geven’. Open software houdt in dat het gratis verkrijgbaar is en dat de broncode vrij toegankelijk is. Ontwikkelaars kunnen de software aanpassen en optimaliseren voor bepaalde toepassingen. Hoewel er al andere voorbeelden zijn van open software (zoals Apache en Sendmail), tilt het kleine Inprise met zijn aankondiging het fenomeen niet naar een hoger niveau.
‘Opensource-bedrijfsapplicaties zijn geen trend’, zegt Leo Bras van SAP Nederland gedecideerd. ‘Voor de grote spelers zijn open applicaties geen issue. Dit lijkt meer op een overlevingsstrategie van Inprise’, voegt Bras daar aan toe, doelend op de ondermaatse financiële prestaties en frequente koerswijzigingen van Inprise. Op het gebied van ontwikkelgereedschappen voor Myworkplace.com doet SAP wel mee in de open software-arena. Partners en gebruikers kunnen daarmee zelf functionaliteit ontwikkelen voor bedrijfsspecifieke toepassingen en hun erp-systeem koppelen aan andere systemen.
Geen plannen
Marketingmanager Wim Hoek van Inprise Nederland erkent dat Interbase naar het open softwaredomein wordt geschoven, zodat het bedrijf zijn R&D-inspanningen kan concentreren op ontwikkelgereedschappen en middleware, wat het beschouwt als zijn kernactiviteiten. Hoek verwacht dat de open versie van Interbase zich snel zal verspreiden onder de gemeenschap van ontwikkelaars. ‘Op termijn leidt dat tot een positief effect op de omzet van onze ontwikkelgereedschappen’, stelt hij.
Hoewel het Open Source Initiative hoopt dat de aankondiging van Inprise ook andere softwarebedrijven over de streep trekt, laten softwaregrootmachten als Oracle en IBM dezelfde geluiden horen als SAP. ‘We volgen dit soort ontwikkelingen natuurlijk wel, maar hebben zelf geen plannen op dit gebied’, zegt Hans Bos van Oracle Nederland. Ook IBM fabriceert Linux-versies van zijn softwareproducten en ontwikkelt Linux-diensten, maar houdt softwareontwikkeling in eigen beheer. ‘Het voordeel van een open DB2 zou een grotere ontwikkelgemeenschap zijn, maar dan moet IBM er weer voor zorgen dat alle wereldwijd ontwikkelde functionaliteit op alle platformen draait’, zegt Ronald Velten van IBM Software in Nederland. Daarnaast vallen de licentieopbrengsten weg, wat volgens Velten niet eens het grootste bezwaar is. ‘Het gaat namelijk vooral om de omzet uit dienstverlening.’