Investeringsmaatschappij Icom wil in de eerste helft van het jaar 2000 een notering krijgen aan de Amsterdamse beurs. Het door Maurice de Hond en Ruud Smeets opgerichte investeringsvehikel investeert uitsluitend in veelbelovende startende Internetonderneming met groeipotentie.
Icom streeft naar dertig participaties en heeft momenteel geld uitstaan in bedrijven als Ilse, Wish, Macropolis en Bitmagic. Eind vorig jaar traden twee nieuwe partijen toe tot het Icom-netwerk: ALS Nederland, leverancier van logistieke maatwerkoplossingen voor e-handelbedrijven, en Smarthaven, een ontwikkelaar van intelligente assistenten. Smarthaven kreeg ook een kapitaalinjectie van Twinning Centre.
De Amsterdamse beurs (AEX) heeft besloten Internetbedrijven in het nieuwe jaar gemakkelijker toegang tot de beurs te verschaffen. Een beursnotering kan al worden verkregen met een ’track record’ van een jaar. De AEX kent in tegenstelling tot bijvoorbeeld de beurzen van Stockholm, Milaan en Madrid geen enkel Internetbedrijf of onderneming die actief is in de ‘nieuwe economie’. Internet-leverancier World Online lijkt als eerste aan deze voorwaarden te kunnen voldoen. Naast Icom azen ook Ilse (zoekmachine) en Lost Boys (multimedia) op een beursnotering.
Europees platform
De beursgang van Icom moet geld opleveren waarmee het bedrijf zich verder kan profileren als Europees platform voor Internetondernemers. Het bedrijf steekt namelijk niet alleen geld in bedrijven, maar biedt ook de faciliteiten die starters nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen en te groeien. Icom gaat waarschijnlijk alleen nieuwe aandelen uitgeven, wat betekent dat de bestaande ‘deelnemers’ in het fonds hun bestaande aandelen houden. Dit zijn investeringsmaatschappij Nesbic, uitgever Wegener en telecombedrijf Sonera.
Hoewel oprichter Smeets in een interview met Beursmedia/Betten beweert met Icom een uniek concept in handen te hebben, zijn de afgelopen twee jaar tal van gelijksoortige initiatieven gestart. Het overheidsinitiatief Twinning richt zich bijvoorbeeld op de vroege ICT-starters, die voor commerciële investeerders nog te vage en onduidelijke plannen hebben. Naast geld biedt Twinning huisvesting en advies. In oktober 1999 richtte voormalig Prolin-directeur Jeroen Mol Gorillapark op. In tegenstelling tot Twinning, dat zich richt op Nederlandse ICT-starters, mikt Gorillapark uitsluitend op Internetbedrijven in Europa. Ook hier spelen geld, huisvesting en managementondersteuning een cruciale rol om ‘internetbedrijven te begeleiden van idee tot beursgang’. Ook privé-investeerder Roel Pieper, die de afgelopen jaren ICT op de politieke en de maatschappelijke agenda wist te manoeuvreren kondigde onlangs een Europees investeringsinitiatief aan. Pieper gaat leiding geven aan een Europees fonds van het Amerikaanse Insight Capital Partners.
Succesvolle verovering
Voorafgaand aan de hausse in nieuwe fondsen, waren er echter al een aantal ICT-investeerders in Nederland actief die naast geld ook toegevoegde waarde predikten. Gilde Investment is hiervan de bekendste. Ook deze investeerder staat op het punt om een nieuw fonds aan te kondigen voor de Internetindustrie. Het Amerikaanse General Atlantic kreeg bekendheid in de Nederlandse financiële en IT-wereld toen het investeerde in Baan. Hoewel het bedrijf momenteel niet meer geassocieerd wordt met succes, kan de geslaagde verovering van de Amerikaanse markt deels op het conto van General Atlantic geschreven worden, dat bijvoorbeeld een belangrijke rol speelde in het miljoenencontract dat Baan sloot met vliegtuigfabrikant Boeing. Hierdoor stond Baan in één klap op de wereldmarkt van softwarebedrijven. De Nederlandse investeerder Loek van den Boog, voormalig Oracle-topman, heeft zich als adviseur verbonden aan General Atlantic en fungeert als vooruitgeschoven post op de Europese markt.