De trouwe lezers van het weekblad Intermediair zal de titel van deze brief wellicht bekend voorkomen. De voormalige columnist van dit blad, dr. Ronald Plasterk, had ooit één van z’n colums van deze titel voorzien. Hij had het nogal eens aan de stok met onze Christelijke medelanders die aanstoot namen aan zijn uitlatingen in één of meerdere van zijn betogen in eerder genoemd weekblad. De brievenrubriek van dat blad stond vol met (woedende) brieven van deze gegriefde Christenen.
Een soortgelijke tendens doet zich de laatste tijd voor in Computable; op de Discussiepagina staan geregeld ingezonden brieven waarin de gelovigen onder ons hun ongenoegen uiten over uitspraken van al dan niet bekende IT’ers. Zo ook in nummer 48 waarin de heer Schilder zich beklaagt over Larry Ellison die de naam van God zou hebben misbruikt. Citaat 1: ‘Nu is Ellison ontegenzeggelijk een bijzondere persoon. En het is altijd leuk om een anekdote van zo iemand in je artikel te kunnen zetten. Maar dit mag nooit ten koste gaan van Gods Naam.’
De vraag rijst: waarom niet? Voor de niet- of andersgelovigen onder ons heeft deze naam geen enkele waarde. Komt dit in het gelovige denken van de heer Schilder wel eens op?
Vervolgens schrijft hij: ‘Ik besef wel dat dit een citaat is. Het is dus niet gezegd dat u als redactie daarmee instemt. Maar u neemt er ook geen afstand van.’ Nee, inderdaad, maar moet dat dan? Zitten wij te wachten op artikelen met allerlei markeringen en verwijzingen van de redactie dat zij wel of niet instemmen met hetgeen door de auteur wordt geschreven? Of met naschriften
Waarin de redactie afstand neemt van uitspraken in bovenstaand artikel? Ik mag aannemen van niet. Me dunkt dat de redactie wel wat belangrijkere dingen te doen heeft.
Waarschijnlijk behoor ik tot de grote en zwijgende meerderheid van de lezers van Computable die liever brieven zien op deze pagina die inhoudelijk een bijdrage leveren aan dit blad in plaats van stukken van mensen die menen zich direct weer geschokt, gekwetst dan wel verdrietig te moeten voelen wanneer er iets in dit blad wordt vermeld wat niet strookt met hun overtuiging of geloof.
Waarmee ik dus wil zeggen dat het nu wel eens mooi geweest is en dat deze kleine helpertjes het best de wereld kunnen gaan verbeteren door met zichzelf te beginnen. De Almachtige zal zelf mans genoeg zijn om in te grijpen, mocht Hij zich beledigd voelen; daar heeft Hij geen mensen als de heer Schilder voor nodig.
J. Dam
Eesveen, Steenwijk
Naschrift redactie: Discussie gesloten.