Softwareleverancier Baan Company heeft vorig jaar oriënterende gesprekken gevoerd met Peoplesoft en IBM. Dit zeggen een aantal zeer betrouwbare bronnen van Computable. De gesprekken hebben echter geen fusie of overname opgeleverd.
Peoplesoft kreeg vorig jaar net als Baan te maken met sterk teruglopende groeicijfers waarna beide bedrijven even aan elkaar ‘snuffelden’. Baan wilde dinsdag niet reageren op deze berichten.
Hoewel Baan en Peoplesoft grotendeels complementaire erp-modules leveren en verschillende geografische markten bedienen, hebben ze sterk afwijkende bedrijfsculturen, wat een belangrijk struikelblok voor een fusie geweest zou kunnen zijn.
Op directieniveau blijken wel vaker ‘balletjes’ opgegooid te worden. Baan en IBM hebben vorig jaar namelijk ook al eens met elkaar aan tafel gezeten. De samenwerking tussen de twee bedrijven is hecht, maar gaat niet verder dan dat IBM forse investeringen heeft gepleegd in implementatiefabrieken voor de Nederlandse erp-software.
Ondertussen stapelen de financiële problemen zich op bij de Veluwse softwareleverancier. Het blijkt nu dat er voorwaarden zijn gesteld aan de kredietverschaffing van investeringsmaatschappij Fletcher.
Het eigen vermogen van het softwarebedrijf moet minimaal 50 miljoen dollar bedragen voordat Fletcher over de brug komt met additionele kredieten. In totaal heeft de Amerikaanse geldschieter 425 miljoen dollar toegezegd, waar Baan reeds 215 miljoen van heeft opgenomen.
Baan maakte vorige week voor het zesde kwartaal op rij verliescijfers bekend (geraamd op 240 tot 250 miljoen dollar) en verspeelde daarmee definitief het vertrouwen van de financiële wereld.
Volgens Het Financieele Dagblad is 40 miljoen dollar van het resterende krediet van 215 miljoen van Fletcher nu niet uitoefenbaar. De investeerder moet nog bepalen of de rest (175 miljoen) naar Baan gaat.
Dezelfde krant meldt dat het eigen vermogen van Baan is teruggelopen tot minder dan 10 miljoen dollar. Volgens de Amsterdamse beurs is het echter niet negatief. Dat gegeven houdt Baan in de officiële beursnotering.
Door de financiële malaise zien de toekomstscenario’s voor Baan er niet rooskleurig uit. Als Fletcher het geld in eigen zak houdt, wordt het lastig voor Baan om zijn eigen broek op te houden. Het moet dan op zoek naar andere geldschieters of naar een strategische partner.
Als de beurswaarde van Baan zakt beneden de grens van twee keer de jaaromzet, dan is het bedrijf goedkoop genoeg voor een overname, zo is de verwachting. De technologisch hoogwaardige software van Baan en zijn grote klantbestand bieden in dit opzicht perspectieven.